szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tűzoltóknak sikerült megfékezniük a lángokat, mielőtt elérte volna a tábort.

Egy héttel azután, hogy porig égett a Leszbosz szigeti Moria menekülttábor, tűz ütött ki a Görögországhoz tartozó Számosz szigetének egyik menekülttáborában kedden este. A görög bevándorlásügyi minisztérium adatai szerintszerint a táborban, amelynek befogadóképessége hivatalosan 650 fő, 6400 ember él.

A közeli Vati város polgármestere, Jorgosz Sztancosz a dpa német hírügynökségnek azt mondta, hogy a lángok a tábor regisztrációs központjától nem messze csaptak fel. A sziget online hírportálja, a Samos Today később azt jelentette, hogy a tűzoltóknak sikerült megállítaniuk a tábortól 200-300 méterre keletkezett tűz terjedését.

A tábor nincs veszélyben – közölte a helyi Thema 104.6 rádióban a polgármester, aki korábban attól tartott, hogy lángok a menekültek sátraira is átterjedhetnek.

Több segítséget vár Görögország az uniótól

A migráció kérdésében Európa nem engedhet meg magának egy újabb kudarcot - figyelmeztetett a görög miniszterelnök azután, hogy leégett a leszboszi menekülttábor.

Helyi híradások szerint a rendőrség előállított néhány férfit gyújtogatás gyanújával, de egyelőre nem lehet tudni, kik ők és mi lehetett a szándékuk.

A múlt heti Leszbosz szigeti tűz óta, amely elpusztította az ottani Moria menekülttábort, és amelyet a gyanú szerint menedékkérők gyújtottak, görög politikusok nem zárták ki, hogy az bevándorlók másutt is ezt a taktikát követik majd az égei-tengeri szigetek menekülttáboraiban, hogy így érjék el áttelepítésüket a szárazföldi Görögországba vagy észak-európai országokba.

A leszboszi tűzeset nyomán az Európai Unióban felizzott a vita arról, kinek kell felelősséget vállania az EU országaiba illegálisan belépő, dokumentumok nélkül érkező migránsokért.

A török partok közvetlen közelében lévő görög szigeteket különösen súlyosan érintik a bevándorlási hullámok. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kedden Athénban tárgyalva kijelentette, hogy a migráció közös kihívást jelent az Európai Unió számára, s annak kezeléséből minden egyes tagállamnak ki kell vennie a részét.

(Képünk illusztráció, egy másik görögországi menekülttáborban készült.)

Gerald Knaus: az EU a külső határokon eltekint a jogállami normáktól

Az EU-török menekültügyi megállapodás szellemi atyja úgy látja a Moria tábort elpusztító tűz után, hogy Görögországban szándékosan tartják rettenetes körülmények között a menedékkérőket, mert mindenkit el akarnak riasztani attól, hogy Európába jöjjön.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ballai Vince Itthon

Nem szabad – ezt a két szót tudja magyarul a tranzitzónából kikerült fiú

Ali közel négy hónapot, Ghanim és családja másfél évet töltött magas kerítések között a tompai tranzitzónában. A múlt héten kerültek Vámosszabadiba, ahol szabadabb körülmények között várhatják menedékkérelmük elbírálását. Örülnek, hogy kijárhatnak a táborból, de nem múlt el nyom nélkül a hosszú bezártság, és sorsuk is bizonytalan.

Koronavírus: 941 új fertőzött, hat halott

Koronavírus: 941 új fertőzött, hat halott

Vasárnaptól betiltják WeChatet, a TikTok novemberig működhet az Egyesült Államokban

Vasárnaptól betiltják WeChatet, a TikTok novemberig működhet az Egyesült Államokban

Iványi Gáborék intézményeiben megpróbálták leszerelni a gázórákat

Iványi Gáborék intézményeiben megpróbálták leszerelni a gázórákat