szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

95 méter magas épület emlékszik meg az orosz katonák isteni segítségével aratott győzelmeire. Például 56-ra, vagy a Krím elfoglalására.

Az idén júniusban felszentelt kubinkai székesegyház a Nagy Honvédő Háború mellett az afganisztáni háborúról, a 68-as prágai tavasz vagy az 1956-os magyarországi forradalom leveréséről is megemlékszik - szúrta ki a 444. Sőt, egy rövid ideig a katedrálisban látható volt egy mozaik a Krím 2014-es orosz megszállásáról - a terület azóta is vitatott státusza talán hozzájárult a lecseréléséhez egy olyanra, amin már nem szerepel Vlagyimir Putyin és az ország védelmi minisztere, Szergej Sojgu, viszont szerepelnek rajta azok az azonosító nélküli orosz katonák, akiknek az ország 2014-ben még a létezését sem ismerte el.

©

A 95 méter magas katedrális az egyház részéről sem kapott teljes támogatást, hiszen a történelem nagy csatái tele vannak olyan hadseregekkel, amik az egyház ellen is harcoló szovjet rendszert szolgálták, de Sojgu azzal érvelt, hogy sok szovjet katona is vallásos volt.

A padló egy részét a II. világháborúban a náciktól zsákmányolt katonai felszerelésekből olvasztották, a helysznen járt Guardian cikke szerint pedig az idegenvezetők fel is hívják rá a látogatók figyelmét a Moszkva melletti templomban, hogy a fasisztáktól zsákmányolt felszerelésen taposnak a templomba lépve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András hvg360

Szétesőben az orosz elnök régóta dédelgetett birodalmi álma

Fehéroroszország, Örményország és Kirgizisztán – sorra zuhannak válságba Oroszország legközelebbi szövetségesei, és Moszkva képtelen rendet tenni a térségben. A volt szovjet tagköztársaságokat megrémítette, ahogyan Oroszország magához csatolta az Ukrajnához tartozó Krímet.

hvg.hu Világ

Oroszországi koronavírus-járvány – rekordmagasban a fertőzöttek száma

Szombaton ismét 15 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Oroszországban, ahol a pandémia kitörése óta pénteken emelkedett először e fölé az egy nap alatt bejegyzett vírushordozók száma. Az országban 1,4 millió esetet tartanak számon, a halálos áldozatok száma szombaton átlépte a 24 ezret.

Csehország már lazít a járvány elleni szabályokon

Csehország már lazít a járvány elleni szabályokon

Milliárdosnál is nagyobb veszteséget hozott össze Rogán és Habony barátainak gyorskölcsöncége

Milliárdosnál is nagyobb veszteséget hozott össze Rogán és Habony barátainak gyorskölcsöncége

Keresik ezt az aranyszínű Fiat Puntót, mert ma balesetet okozott és elhajtott - fotó

Keresik ezt az aranyszínű Fiat Puntót, mert ma balesetet okozott és elhajtott - fotó