szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Andrzej Duda a Down-szindrómás magzatok védelmére hivatkozva "pontosítaná" szabályozást, de azzal sem ért egyet, hogy a nőknek ne legyen joga dönteni.

A múlt heti alkotmánybírósági döntés után pontosítani kellene a lengyel abortuszszabályozáson úgy, hogy az védje a Down-szindrómás gyermekeket, de egyúttal ne okozzon szenvedést az anyáknak – jelentette ki szerda este Andrzej Duda lengyel elnök. Az államfő annak kapcsán nyilatkozott a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak, hogy az alkotmánybíróság múlt csütörtökön alkotmányellenesnek mondta ki az abortuszt a károsodott vagy fogyatékos embriók esetében.

A döntés nyomán szinte teljesen megszűnhet a legális terhességmegszakítás lehetősége Lengyelországban. Azt ugyanakkor még nem tették közzé a jogi közlönyben, így nem hatályos.

Duda szerint rendkívüli élethelyzetet jelent az úgynevezett letális (az élettel összeférhetetlen) károsodás megállapítása a terhesség során. "Az ilyen terhesség drámai helyzetbe hozza a nőt, ezt a mozzanatot figyelembe kell venni" – vélekedett Duda. Megjegyezte:

Nem ért egyet azzal, hogy ilyen helyzetekben a nőknek ne legyen joguk dönteni.

Az elnök úgy fogalmazott, olyan előírásokat szeretne, ami megvédi például a Down-szindrómás "gyerekeket", a nőket viszont nem teszi ki "lelki és testi szenvedésnek". Készségét fejezte ki arra, hogy részt vegyen a "társadalmi békét hozó" előírások kidolgozásában.

Az Európa legszigorúbb abortusz-szabályozásának további kkorlátozása ellen tüntetőket az elnök nyugalomra, megfontoltságra intette.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kazahsztán elkezdi az orosz vakcina gyártását, jövőre tömegesen oltanak is

Kazahsztán elkezdi az orosz vakcina gyártását, jövőre tömegesen oltanak is

Szinte megállt a népességfogyás, de nem attól, amire gondolnánk

Szinte megállt a népességfogyás, de nem attól, amire gondolnánk

Magyarország számára a jogállamiság-vita nem csak teher, lehetőség is

Magyarország számára a jogállamiság-vita nem csak teher, lehetőség is