Lukasenka leváltotta a belügyminiszterét, aki éles lőszer bevetésével fenyegette a tüntetőket

Lukasenka leváltotta a belügyminiszterét, aki éles lőszer bevetésével fenyegette a tüntetőket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy nappal korábban Jurij Karajev még arról nyilatkozott, hogy a fehérorosz rendőrség túl toleráns volt eddig, de a jövőben nem habozik majd éles lőszert használni. Csütörtökön elnöki segítő lett belőle.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csütörtökön leváltotta Jurij Karajev belügyminisztert, és helyére Ivan Kubrakovot, a belügyi főigazgatóság minszki kirendeltségének vezetőjét nevezte ki. Karajevet elnöki segítőnek, hrodnai területi felügyelőnek nevezte ki. Lukasenka az új segítőinek kinevezésekor kijelentette:

A rendőrség és a hadsereg addig nem megy el az utcákról, amíg a tüntetések tartanak.

Karajev egy, a leváltása előtti napon, szerdán megjelent interjúban arról beszélt, hogy a rendőrség eddig túlságosan toleráns volt a tiltakozókkal szemben. Úgy folytatta, ezentúl keményebb irányvonalat fognak követni. Azt is kijelentette:

Ha a tiltakozók részéről erőszakos fellépéssel találkoznak, akkor éles lőszert vetnek majd be a hatóságok.

Eközben a Fehérorosz Kulturális Szolidaritási Alap arról számolt be, hogy zenészeket bocsátottak el a Nemzeti Nagyszínházból amiatt, hogy támogatásukról biztosították a tüntetőket. Szerdán a tut.by és a Reuters számolt be arról, hogy tömegesen zárják ki az egyetemekről a tüntetéseken részt vevő hallgatókat. Az egyetemistákról Lukasenka is szót ejtett csütörtökön: bejelentette, hogy az országban hamarosan nem fogadják majd el a külföldön megszerzett diplomákat, mivel a külföldi egyetemeken csak "átmossák" a diákok agyát, majd pedig "visszaküldik őket, mint ötödik hadoszlopot".

Hozzászólások