szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kórházak gyorsan idomultak a százezres tüntetéseket kiváltó döntéshez.

Több lengyel kórházban már most elutasítják a terhességmegszakításra érkező nőket, pedig az abortuszt szigorító szabályok még életbe sem léptek - írja a Guardian.

Egy wroclawi nő beszámolója szerint például 16 hetes terhesen előzetesen lefoglalt időpontra ment a kórházba a papírokkal, amik bizonyítják, hogy magzata súlyos fejlődési rendellenességekkel jönne világra, de azt mondták neki a klinikán, jöjjön vissza két hét múlva, mert már nincs elég ágy a kórházban.

A lengyel alkotmánybíróság a héten szigorított még jobban az amúgy is nagyon szigorú lengyel abortusztörvényen: már akkor sem engedélyezi, ha a gyerek súlyos rendellenességgel születne meg. Abban senki nem bízhat, hogy visszapattanna a politikusokról: az eljárást a kormánypárt, a Jog és Igazságosság kezdeményezte.

A jelenleg is tartó a tüntetéseket szervező egyik nőjogi szervezet vezetője nyilatkozott: állítása szerint több nő sírva hívta fel, hogy a klinikák elhajtották a lefoglalt időpont ellenére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Szólamnak jó, politikai húzásnak öngól lenne a Fidesztől az abortusz szigorítása

Nőjogi szempontból abszolút sereghajtó államokhoz csatlakozott Magyarország, amikor az Egyesült Államok kezdeményezésére aláírta az ENSZ többségével szembeszálló abortuszellenes nyilatkozatot. Miközben Washington kampánycélokra használja fel a témát, az már kevésbé egyértelmű, hogy a Fidesz-kormány mit nyerhet egy ilyen kiállással. Donald Trumpnál viszont szerezhetnek egy jó pontot.

Eltűnhet a Passat szedán a VW kínálatából

Eltűnhet a Passat szedán a VW kínálatából

Háromszor jobb-e a háromszor drágább tévé?

Háromszor jobb-e a háromszor drágább tévé?

Így ért a világ tetejére Maradona – a 86-os vb filmjével emlékeznek a futballzsenire

Így ért a világ tetejére Maradona – a 86-os vb filmjével emlékeznek a futballzsenire