szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Választási csalást kiált az amerikai elnök, bizonyíték nélkül.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.
Friss cikkek a témában

Donald Trump sajtótájékoztatót hívott össze, és közölte, hogy ha a "törvényes szavazatokat" számolják, akkor simán megnyerte az elnökválasztást. Ami ez után következett, példátlan: több tévétársaság is elkapcsolt a sajtótájékoztatóról, az MSNBC, az ABC és a CBS sem folytatta a közvetítést, arra hivatkozva, hogy az elnök beszéde tele van tárgyi tévedésekkel.

És valóban: semmi bizonyíték nincs arra, hogy bármiféle választási csalás történne, csupán az látszik, hogy sokkal nagyobb arányban választották a demokrata szimpatizánsok a levélszavazást, a levélszavazatokkal csökken több kulcsállamban is Trump előnye. Az elnök arról is beszélt, hogy Pennsylvaniában nem engednek be megfigyelőket a szavazatszámlálásra, ami nem igaz. Kérdésekre nem válaszolt.

Ez után már több republikánus képviselő is bírálni kezdte Trumpot. Adam Kitzinger illinois-i kongresszusi képviselő szerint Trump állítása "kezd a tébollyal vetekedni". Larry Hogan marylandi kormányzó azt írta:

"Nincs mentsége az elnöknek a mai kijelentéseire, amelyek aláássák demokratikus eljárásrendünket. Amerika szavazatokat számol, és meg kell várnunk az eredményeket, ahogy mindig is tettük".

A szavazatszámlálás helyi idő szerint késő este, nálunk kora reggel így áll:

  • Pennsylvaniában 23 ezer szavazatra olvadt Trump előnye 95 százalékos feldolgozottságnál, és nagyon valószínű, hogy a hátralévő levélszavazatokkal Biden át fogja venni a vezetést.
  • Georgiában 99 százalékos feldolgozottságnál 1800 szavazatra csökkent Trump előnye. Ott elképzelhető, hogy Biden hamarosan átveszi a vezetést, de a külföldön élők szavazataival akár újra fordulhat is a kocka, nem fognak egyhamar végeredményt hirdetni.
  • Arizonában inkább Trump-pártiak a levélszavazatok, 70 ezerről 47 ezerre olvadt Biden előnye 90 százalékos feldolgozottságnál, és ha a maradék voksok olyan arányban oszlanak meg a két jelölt között, mint az eddigi levélszavazatok, akkor Trump fordíthat,
  • Nevadában 89 százalékos feldolgozottságnál 11 ezer szavazattal vezet Biden, de a hátramaradt voksok nagy része Las Vegasból érkezik, ahol eddig kétharmados az ő előnye, itt a legkisebb az esélye Trumpnak a fordításra.

Az elektorok számában 253–213-ra vezet Biden ott, ahol már eldőlt a választás. Ha Pennsylvaniában Biden nyer, akkor ő az elnök. Ha ott Trump győz, akkor az nyeri a választást, aki Georgia, Arizona és Nevada közül kettőben nyer.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!