szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az örmény miniszterelnök szerint a katonai összeomlás megelőzéséért kellett belemennie a nagy felháborodást kiváltó, a hegyi-karabahi háborút lezáró megegyezésbe.

Örményország kénytelen volt aláírni a hegyi-karabahi konfliktus lezárásáról szóló megállapodást, hogy elkerülje a katonai összeomlást – jelentette ki Nikol Pasinján örmény miniszterelnök szerdán, a közösségi oldalán közvetített élő adásban.

Ha folytatódtak volna a harci cselekmények, akkor nagy valószínűséggel elesett volna Sztyepanakert és Martuni, Aszkeran

– mondta a régió székhelyét és más városokat sorolva. Ennek következtében örmény katonák ezreit kerítették volna be.

Vlagyimir Putyin orosz államfő, Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök és Nikol Pasinján örmény miniszterelnök keddre virradóra állapodott meg a hegyi-karabahi konfliktus lezárásáról. A bejelentéssel összhangban Oroszország megkezdte békefenntartó kontingens telepítését Hegyi-Karabahba, párhuzamosan az örmény fegyveres erők kivonásával.

Pasinjan keddi bejelentése után demonstrációk kezdődtek Jerevánban. A megegyezés miatt felháborodott tüntetők a parlament üléstermét is feldúlták, a házelnököt pedig annyira megverték, hogy műteni kellett. Értesülések szerint ugyanis a megállapodás értelmében a túlnyomóan örmények lakta Hegyi-Karabah Azerbajdzsán által elfoglalt területei azeri fennhatóság alatt maradnak.

Megállapodtak a hegyi-karabahi harcok lezárásáról, Jerevánban zavargások törtek ki

Nikol Pasinján örmény kormányfő aláírta a harcok lezárásól a megállapodást, az erőik helyét orosz békefenntartók veszik át Hegyi-Karabahban. Jerevánban tüntetések kezdődtek, feldúlták a parlamentet és megverték a házelnököt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó: Kínában a vakcinát a 60 év fölöttieknél is engedélyezték

Szijjártó: Kínában a vakcinát a 60 év fölöttieknél is engedélyezték

Béremelés volt az Aldinál, az áruházvezetők kezdő bére bruttó 600 ezer forint lett

Béremelés volt az Aldinál, az áruházvezetők kezdő bére bruttó 600 ezer forint lett

Független alkotóműhelyt hoznak létre az SZFE tiltakozó polgárai

Független alkotóműhelyt hoznak létre az SZFE tiltakozó polgárai