szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok leendő elnöke további egyezményekről is tárgyalásokat nyitna, például az iráni rakétaprogramot érintőről.

Joe Biden, az Egyesült Államok megválasztott elnöke a The New York Times című amerikai napilapnak adott interjújában megerősítette, hogy vissza akar térni az Iránnal kötött többhatalmi atomalkuhoz, amelyet újabb tárgyalások kiindulópontjának tekint.

A szerdán közzétett interjúban Biden kifejtette, hogy a 2015-ben kötött megállapodáshoz történt visszatérést követően tárgyalásokat kell nyitni további egyezményekről Teherán nukleáris programjának további korlátozása, illetve a meglévő korlátozások meghosszabbítása érdekében. Mint mondta, többek között az iráni rakétaprogramról is tárgyalnának.

A demokrata párti politikus úgy fogalmazott, hogy bár gondok vannak az iráni rakétaprogrammal és az ország egyéb tevékenységeivel, amelyekkel destabilizálja a térséget, a legjobb út az a régió stabilizálása érdekében, ha elsőként az iszlám köztársaság nukleáris programjával foglalkoznak.

Amennyiben Irán atomfegyverekhez jutna, az a térség más országait, így Szaúd-Arábiát, Egyiptomot és Törökországot is arra késztetné, hogy ilyen fegyvereket szerezzenek be – hangsúlyozta. A legutolsó dolog, amire szükségünk van a világnak ebben a térségében, az a nukleáris képességek kiépítése – tette hozzá.

Biden kampánya során azt ígérte, hogy megválasztása esetén újra csatlakozik az alelnöksége idején kötött 2015-ös megállapodáshoz, ha Irán szintén visszatér vállalt kötelezettségeinek teljesítéséhez. Az iszlám köztársaság jelezte, hogy kész maradéktalanul végrehajtani az egyezményt, amennyiben a következő amerikai elnök feloldja a Teherán ellen hozott szankciókat.

Donald Trump hivatalban lévő republikánus párti elnök 2018 májusában egyoldalúan kiléptette országát az atomalkuból, és ismét széles körű szankciókkal sújtotta a teheráni rezsimet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gálvölgyi: Nemcsak Sas Józseftől kell elbúcsúzni, hanem egy műfajtól is

Gálvölgyi: Nemcsak Sas Józseftől kell elbúcsúzni, hanem egy műfajtól is

Mészáros és Garancsi cégei újíthatják fel a Citadellát

Mészáros és Garancsi cégei újíthatják fel a Citadellát

Egy kisebb szerkesztőség dolgozik azon, hogy Szijjártó Pétert nagyon fontos embernek lássuk

Egy kisebb szerkesztőség dolgozik azon, hogy Szijjártó Pétert nagyon fontos embernek lássuk