szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mind a 14 vádlottról kimondták, hogy bűnös, bár közülük hatot végül nem terrorizmus miatt ítéltek el.

Lezárult a 2015-ös, a Charlie Hebdo francia szatírikus lap szerkesztősége elleni terrortámadással kezdődött merényletsorozat pere – írja a BBC. Mind a 14 vádlottat bűnösnek találták.

A vádlottak közül csak 11-en jelentek meg a bíróság előtt. Hat vádlottal szemben ejtették a terrorizmus vádját, csak kisebb súlyú ügyekben találták őket bűnösnek. Mindannyian tagadták bűnösségüket.

Nem jelent meg a tárgyaláson például Hayat Boumeddine, a túszejtő Amédy Coulibaly felesége, aki a terrortámadás előtt egy héttel Szíriába menekült. Őt terrorizmus finanszírozásáért és terrorszervezethez tartozásért ítélték el.

A per fővádlottja Ali Riza Polat volt, Coulibaly barátja, őt a terrortámadásban való bűnrészessége miatt ítélték el 30 évre.

2015. január 7-én két terrorista hatolt be a Charlie Hebdo szerkesztőségébe, ahol tizenkét embert megöltek és tizenegyet megsebesítettek. A támadókat két napig üldözték. Eközben egy harmadik társuk agyonlőtt egy rendőrt Párizs egyik déli elővárosában, majd másnap egy zsidó élelmiszerboltban túszokat ejtett, akik közül négyet megölt.

A rendőrség egyidejűleg indított akciókban végzett mindhárom terroristával. A három napig tartó támadásokban tizenheten vesztették életüket, köztük három rendőr, és huszonegyen sebesültek meg. A nyomozás során a szálak egy 2005-ben felszámolt kelet-párizsi iszlamista radikális csoporthoz vezettek, amely Irakba toborzott európai harcosokat.

A per szeptemberben kezdődött, lefolytatását a koronavírus is lassította.

Öt évvel ezelőtt rohanta le két terrorista a Charlie Hebdo párizsi szerkesztőségét

Két videó is felkerült az internetre a Charlie Hebdo szatirikus magazin párizsi központjánál történt terrortámadásról, amelyben 12-en haltak meg. Az elsőt egy háztetőre menekülő újságíró készítette, a videón Allah Akbar kiáltások hallhatók, valamint azt kiáltozzák, hogy "megbosszultuk a prófétát". Kikerült egy videó arról is, ahogyan a maszkos terroristák gyakorlatilag kivégzik az egyik sebesültet és a járdán fekvő rendőrt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Révész: A kirúgás joga és jogtalansága

Révész: A kirúgás joga és jogtalansága

Fajgyűlöletet látnak az örmények az azeriek háborús panoptikumában

Fajgyűlöletet látnak az örmények az azeriek háborús panoptikumában

Tiborcz István cégének is jutott az állami olcsó hitelből

Tiborcz István cégének is jutott az állami olcsó hitelből