szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kaja Kallas személyében először van női miniszterelnöke az országnak.

Koalíciós megállapodást írt alá hétfőn az eddig kormányzó baloldali Észt Centrumpárt az ellenzéki jobbközép Észt Reformpárttal, és ezzel Jüri Ratas miniszterelnök lemondása után szűk két héttel megalakult az új észt kormánykoalíció.

A koalíció 59 képviselői hellyel rendelkezik a 101 fős törvényhozásban.

A centrumpárt vezetőjét, Kaja Kallast a múlt héten bízta meg kormányalakítással Kersti Kaljulaid államfő, miután az addigi miniszterelnök, Jüri Ratas január 13-án bejelentette lemondását egy, a pártjában kipattant korrupciós ügy miatt. A miniszterelnöknek minden valószínűség szerint nem volt ugyan köze hozzá, de vállalta érte a politikai felelősséget.

Kaja Kallas kormányalakítási megbízását hétfőn jóváhagyta a tallinni törvényhozás. A 101 fős parlamentben 70 képviselő támogatta a balti állam első női miniszterelnökének mandátumát, 30 ellenszavazat és egy tartózkodás mellett.

Kallast és kabinetje tagjait kedden fogja kinevezni az államfő, és ezt követően leteszi hivatali esküjét. Kallas kormányának - őt is beleértve - hét nő és nyolc férfi lesz a tagja.

A 43 éves, jogász végzettségű kormányfőjelölt Siim Kallas volt európai uniós biztos leánya.

Az 1,3 millió lakosú Észtországban 40 975 a regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma, és a járvány eddig 383 ember életét követelte.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Először lehet nő miniszterelnöke Észtországnak

Az előzetes adatok szerint a Reformpárt szerepelt a legjobban az észtországi parlamenti választáson. Ezt azt jelenti, hogy 101 főr törvényhozásban a jobbközép párt 41 helyhez juthat, s az országnak Kaja Kallas személyében először lehet nő miniszterelnöke.

Megvan az idei Év Autója

Megvan az idei Év Autója

Hibrid Golden Globe ide vagy oda, a káprázatos szettek idén sem maradtak el

Hibrid Golden Globe ide vagy oda, a káprázatos szettek idén sem maradtak el

Nem dől be a szegedi klinikai ellátás, de nem lesz sima ügy a megegyezés a dolgozókkal

Nem dől be a szegedi klinikai ellátás, de nem lesz sima ügy a megegyezés a dolgozókkal