szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elcserélnék, eladnák az oxfordi vakcinát, mert az egyes tanulmányok szerint nem véd a Dél-Afrikában felbukkant vírusvariánstól.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Csekély az AstraZeneca oltóanyagának hatásfoka a koronavírus dél-afrikai mutánsával szemben, így az ország úgy döntött, hogy leállítja egészségügyi dolgozóinak oltását a vakcinával, és megpróbálja eladni, vagy más típusúra cserélni azt – írta meg szerdán a BBC. A portál információi szerint a Dél-afrikai Köztársaság inkább a Johnson&Johnson cég vakcináját választaná, holott eddig már közel másfél millió oltóanyagot kaptak az AstraZeneca gyártósorairól.

„Már most is van több olyan ország, akik jelentkeztek az AstraZeneca oltóanyagáért, el fogjuk nekik adni” – nyilatkozta szerdán az ország egészségügyi minisztere, Zweli Mkhize. „Tudósaink folytatják az AstraZeneca vakcinájának vizsgálatát, és igyekszünk még a szavatossági idő lejárta előtt eladni azokat” – tette hozzá. Mkhize megjegyezte, hogy az ügy kapcsán kikérik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) véleményét is.

A Dél-afrikai Köztársaságban eddig közel másfél millióan kapták el a koronavírust, és 47 ezren haltak meg, így messze az ő számaik számítanak a legrosszabbnak a kontinensen. Nem ők az elsők, akik lemondanak az AstraZeneca oltóanyagáról: korábban Szváziföld egészségügyi minisztere jelezte, hogy nem kérnek a gyártó vakcinájából.

(Kiemelt képünk illusztráció!)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Áder aláírta a hulladéktörvényt

Áder aláírta a hulladéktörvényt

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki a köd miatt

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki a köd miatt

Meglepte a MOB-ot, hogy az ausztráloknak adnák a 2032-es olimpiát

Meglepte a MOB-ot, hogy az ausztráloknak adnák a 2032-es olimpiát