szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ország nagyrészén épp romlik a járványhelyzet, de ez sem állítja meg a 12 évente megrendezett fesztivál szervezőit.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az indiai egészségügyi minisztérium figyelmeztetése szerint nagyon sokat ronthat az ország járványhelyzetén, ha a megfelelő óvintézkedések nélkül vesznek részt sokan egy 12 évente megrendezett hindu fesztiválon - írja a Reuters.

Egyelőre napi 40 koronavírusos beteget regisztráltak a hetekig tartó Kumbh Mela ünnepségsorozat környékén, ami csak április végén zárul le. A zarándokok elsősorban azért érkeznek, hogy rituálisan megfürödjenek a Gangeszben, ezzel feloldozást nyerjenek a bűneik alól, és megtisztuljanak lelkileg.

Az 2010-ben tartott előző fesztiválra 80 millió zarándok érkezett, ennek majdnem a duplája, 150 millió sem kizárt a rendezők szerint.

Az érkezők kiszűrésére napi 55 ezer koronavírus-tesztet biztosítanak, de ez a minisztérium szerint nem elég, mivel az elmúlt hetekben több helyen is nagyot nőtt a fertőzöttek száma, ahonnal sokan érkezhetnek a fesztiválra.

A résztvevőknek kötelező lesz a maszkviselés - többmillió maszkot kiosztanak -, és fertőtlenítésre is biztosítanak lehetőséget, de így is nagy az aggodalom az 1,3 milliárd lakosú országban, ahol már elindult az oltási program is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!