szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság a lejárata nem újítaná meg szerződését a vektorvakcinát gyártó cégekkel, inkább az mRNS-alapú oltóanyagok beszerzésére fókuszálna a La Stampa szerint.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az Európai Bizottság úgy döntött, nem újítja meg a koronavírus elleni vakcinák beszerzéséről szóló szerződést az AstraZenecával és a Johnson & Johnsonnal – írja a La Stampa értesülésére hivatkozva a Reuters.

Az olasz napilapnak az olasz egészségügyi minisztériumból származó információja szerint az EB erről „számos uniós tagállam vezetőjével egyetértésben” határozott, a döntés pedig kifejezetten a vírusvektor vakcinát előállító gyártókra vonatkozik.

A lap szerint Brüsszel a jövőben az mRNS-alapú oltóanyagok beszerzésére összpontosítana. Ilyen például a Pfizer és a BioNTech, illetve a Moderna vakcinája.

Azt már egy uniós forrás mondta a Reutersnek, hogy az EB válaszokat vár a Johnson & Johnson „teljesen váratlan” keddi bejelentésére, amely szerint elhalasztja vakcinája európai szállítását. Ahogy megírtuk, a gyártó azután döntött így, hogy az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) ajánlást adott ki arról, hogy elővigyázatosságból függesszék fel az alkalmazását, mivel hat embernél is vérrögök alakultak ki az oltás után két héten belül.

A Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen által fejlesztett vakcináról kedden este közleményt adott ki az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), amelyben azt írták: nem látni egyelőre, hogy összefüggés lenne a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinája és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek között.

A Janssen egydózisú vakcinájából éppen kedden érkezett 28 800 darab Magyarországra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!