szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Derek Chauvin azt mondta, nem kíván saját magára nézve terhelőnek minősülő tanúvallomást tenni.

George Floyd halála
Rég nem látott tiltakozási hullámot okozott egy rasszista rendőri túlkapás az USA-ban. A rendőri intézkedés közben meghalt afroamerikai George Floyd haláltusájáról készült videó futótűzként terjedt a neten, zavargásokat váltva ki Minneapolisban és több más városban. Floyd szimbólumává vált a Black Lives Matter jogvédő mozgalomnak, újra napirendre emelve az intézményes rasszizmus problémáját.
Friss cikkek a témában

Alkotmányban biztosított jogára hivatkozva közölte, hogy nem kíván tanúvallomást tenni az esküdtszék előtt Derek Chauvin, a George Floyd halálának okozásával vádolt korábbi rendőr a Minneapolisban zajló tárgyaláson, amelyen csütörtökön le is zárult a tanúk meghallgatása.

Chauvin az ötödik alkotmánykiegészítésre hivatkozva jelentette be, hogy nem tesz saját magára nézve terhelőnek minősülő tanúvallomást. Lépése az amerikai sajtóban nem keltett meglepetést, mert bűneljárások során a vádlottak a legritkább esetben vállalják a tanúvallomást, hiszen az ügyészek ebben az esetben kérdéseket zúdíthatnak rájuk, amivel megingathatják a védelem álláspontját.

A 45 éves volt rendőr ügyvédjei közölték, nem akarnak több tanút meghallgatni. A védelem az utóbbi két napban arra összpontosított, hogy kétségbe vonja, mi okozhatta pontosan George Floyd halálát.

Chauvin ellen gyilkosság miatt emeltek vádat. Egy rendőri intézkedés során csaknem kilenc percen keresztül térdelt az afroamerikai Floyd nyakán, s ezzel a vád szerint a férfi halálát okozta tavaly májusban.

Jerry Blackwell: Derek Chauvin elárulta a jelvényét, amikor Georg Floyd nyakán és hátán térdelt

A vád szerint Chauvin "túlzott és ésszerűtlen erőt" alkalmazott George Floyd letartóztatásakor.

Chauvin ügyvédjei behívtak egy szakértőt, aki azt állította, hogy a vádlott az intézkedés során megfelelő mértékű erővel lépett fel, megcáfolva ezzel a minneapolisi rendőrfőkapitány korábban előadott véleményét, amely szerint Chauvin intézkedése messze meghaladta az elfogadható erejű fellépés mértékét. David Fawler igazságügyi orvosszakértőt is meghallgattak, aki elmondta, hogy Floyd halálának oka "nem meghatározható", de szerinte nagy valószínűséggel a szívbetegsége okozta, illetve az incidens idején a közvetlen közelben, járó motorral álló rendőrautó kipufogó gáze - vagyis szénmonoxid-mérgezés - is hozzájárulhatott a halálához. Ennek a felvetésnek a cáfolatára a vád még visszahívott egy orvosszakértőt.

A vád és a védelem képviselői jövő hétfőn adják elő záróbeszédeiket, és az esküdtek ezt követően kezdhetnek tanácskozni az ügyről.

Tavaly május 25-én a minnesotai Minneapolisban a rendőrök elő akarták állítani a 46 éves George Floydot, miután bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel akart fizetni. Az intézkedés során Floyd nem akart eleget tenni a rendőri felszólításnak, ezért lefogták, és a földre teperték. Chauvin ezt követően a földön fekvő Floyd nyakán térdelt perceken keresztül.

A férfi nem sokkal később meghalt. A rendőrök testkamera-felvételeiből kiderült: Floyd már az intézkedés előtt rosszul volt. A halottkémi jelentés szerint halálát az okozta, hogy a nyakán térdeltek, de szívbeteg és koronavírus-fertőzött is volt. Ezenkívül kábítószereket találtak a szervezetében.

Derek Chauvin, a George Floyd halálának okozásával vádolt korábbi rendőr pere március nyolcadikán, az esküdtek kiválasztásával kezdődött az Egyesült Államokban. A férfit gondatlanságból, illetve hirtelen felindulásból elkövetett emberöléssel és gyilkossággal is vádolják. Ha bűnösnek találják, akár 40 év szabadságvesztésre is számíthat Minnesota államban.

George Floyd testvére elmondta, miért nézi meg újra meg újra a brutális rendőri videót

Feszült a hangulat Minneapolisban, ahol Derek Chauvin tárgyalása zajlik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!