szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A fideszes politikus január óta a parlamenti közgyűlés alelnöki tisztségét is betölti Strasbourgban.

A Fidesz képviselői csatlakoztak ahhoz a frakcióhoz a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésében, amelyben eddigi szövetségesei, a lengyel Jog és Igazságosság párt, valamint a Matteo Salvini vezette olasz Liga, mellett szélsőjobboldali szervezetek, például az Alternatíva Németországért tagjai is helyet foglalnak – írja a Népszava. Magyarországról 14 képviselő vesz részt a munkában, közülük hatan tartoznak a Fideszhez.

Miután a magyar kormánypárt március 18-ikán kilépett az Európai Néppártból (EPP), a strasbourgi közgyűlésbe delegált tagjainak is távozniuk kellett az ottani kereszténydemokrata tömörülésből. Mostantól az Európai Konzervatívok-Demokratikus Szövetség nevű frakcióban politizálnak, ezt Németh Zsolt telefonon is megerősítette a Magyar Távirati Irodának.

Az ET honlapja szerint a fideszesek csatlakozásával az európai konzervatívok csoportja a harmadik legnagyobb frakció lett az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében a szocialisták és a néppártiak után, megelőzve a liberálisokat.

Rajtuk kívül még a szélsőbalhoz tartozó szervezetek alkotnak frakciót, és több mint száz a függetlenek létszáma.

A fideszes Németh Zsolt január óta a parlamenti közgyűlés egyik alelnöke, és hétfő délután pedig megválasztották a testület politikai kérdésekkel és demokráciával foglalkozó szakbizottságának élére is. A Népszava emlékeztet, hogy 

Németh Zsolt tisztsége azért is fontos, mert májustól fél éven át Magyarország lesz az emberi jogok és a demokrácia védelmét elsődleges feladatának tekintő Európa Tanács soros elnöke.

A lap megkérdezte a delegációvezetőt, hogy miért csatlakoztak a frakcióhoz, de Németh Zsolt eddig még nem válaszolt. Az MTI-nek viszont azt mondta: ez fontos lépést jelent az európai jobboldalon belüli együttműködés kialakításának irányába az Európa Tanács fórumán belül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!