szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha az amerikai elnök népirtásként fog hivatkozni az örmény genocídiumra, az tovább élezheti a feszültséget az Egyesült Államok és Törökország között.

Joe Biden amerikai elnök arra készül, hogy hivatalosan elismerje népirtásnak az örmények lemészárlását az Oszmán Birodalom által az első világháború idején – jelentették csütörtökön hírügynökségek washingtoni forrásokra hivatkozva.

A hírügynökségek szerint, noha a lépés mindenekelőtt jelképes lenne, de tovább élezné a feszültséget az Egyesült Államok és Törökország között. Biden – mint a források utaltak rá – a "népirtás" szót fogja használni a szombatra jelzett közleményben, amikor is világszerte megemlékeznek az áldozatokról. 

Az idézett források mindazonáltal figyelmeztettek: nem kizárt, hogy a kétoldalú kapcsolatok fontossága miatt Biden az utolsó pillanatban meggondolja magát, és mégsem használja a kifejezést.

Jen Psaki fehér házi szóvivő szerdán újságíróknak azt mondta: a Fehér Háznak valószínűleg szombaton lesz „több mondanivalója” az üggyel kapcsolatban, de részleteket nem közölt.

Az amerikai képviselőház és a szenátus 2019 végén határozatban népirtásnak minősítette az örmények tömeges lemészárlását 1915 és 1917 között az Oszmán Birodalom által, ám Morgan Ortagus akkori külügyi szóvivő később közölte: a – Donald Trump előző elnök vezette – amerikai kormány nem tekinti népirtásnak a történteket.

Az amerikai képviselőház elítélte Törökországot az örmény népirtás miatt

A határozat Donald Trumpnak is fricska. Az Európai Unió sem hagyná szó nélkül a törökök szíriai offenzíváját.

Történészek szerint az első világháború alatt, 1915 áprilisától mintegy másfél millió örményt gyilkoltak le az Oszmán Birodalom területén. Ankara túlzónak tartja ezeket a számokat, és tagadja, hogy a gyilkosságokat módszeresen hajtották volna végre.

Több európai uniós tagország törvényhozása fogadott már el hasonló határozatot. Amikor a német szövetségi parlament 2016-ban népirtásnak nevezte a történteket, Ankara válaszul hazarendelte a berlini török nagykövetet.

Németország kimondta: népirtás volt az örmények lemészárlása

A német parlament kimondta, népirtás volt az I. világháború idején az Oszmán Birodalomban az örmények lemészárlása, de a mai Törökország ezért nem tehető felelőssé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!