szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A teljes visegrádi csoport, így Magyarország is kiállt Csehország mellett az orosz kémbotrányban.

Oroszország pénteken diplomáciai jegyzékben hivatalosan is megerősítette öt lengyel diplomata kiutasítását. A kiutasítás arra válasz, hogy Lengyelország múlt csütörtökön három orosz diplomatát utasított ki, mivel megsértették a diplomáciai státusz feltételeit, és – mint a Euronews írja – ellenséges tevékenységet fejtettek ki. Aznap az Egyesült Államok tíz orosz diplomatát utasított ki, Varsó pedig szolidaritást vállalt Washingtonnal.

Másnap három lengyel diplomata kiutasítását jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Ebből lett most péntekre öt kiutasítás. A Reuters szerint május 15-ig kaptak időt, hogy elhagyják Oroszországot. Az orosz közlemény emellett a kétoldalú kapcsolatok szándékos lerombolásával vádolja Lengyelországot.

Moszkva bejelentette továbbá két bolgár diplomata kiutasítását is, mivel Bulgária is kiutasított két orosz diplomatát a múlt héten.

Moszkva döntését Varsó tudomásul veszi, és fenntartja magának az arányos válasz jogát – reagált Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter-helyettes. Mint közölte:

A lépésre számítottunk, hiszen az orosz külügy ezt már korábban jelezte honlapján.

Szynkowski vel Sek arról is nyilatkozott, hogy Oroszország lépései „ártalmasak, destabilizálják a térségbeli helyzetet”.

Magyarország is kiáll Csehország mellett

Szombaton Csehország utasított ki 18 orosz diplomatát, mivel Prága – és független oknyomozók – szerint orosz ügynökök robbantottak fel egy cseh fegyverraktárat 2014-ben. Akár Lengyelország esetében, erre is a korábbi, arányosságra törekvő gyakorlattól eltérően reagált Moszkva, és húsz cseh diplomatát utasítottak ki válaszként.

A visegrádi csoport országai a hétfőn a lengyel soros elnökség által ismertetett közös külügyminiszteri nyilatkozatban szolidaritásukat fejezték ki Csehországgal. A dokumentumot szerdán az országcsoport házelnökei is támogatták

– számol be az MTI. Ez azt jelenti, hogy Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter, valamint Kövér László házelnök is Csehország mellett, Oroszországgal szemben foglalt állást.

Oroszország mélyen csalódott Szlovákiában

Csütörtökön Szlovákia bejelentette, hogy Csehországgal való szolidaritása jeléül szintén kiutasít három orosz diplomatát. A döntésre reagálva Moszkva „mélységes csalódásának” adott hangot, szlovák ellenzéki pártok pedig élesen bírálták Eduard Heger miniszterelnök bejelentését.

Az orosz külügyminisztérium csalódottságát az „ellenséges lépés” miatt a TASZSZ hírügynökség tolmácsolta. Mint írták, a külügyminisztérium azt is jelezte: a válaszlépés nem várat sokáig magára. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő emellett „hamis szolidaritásnak” nevezte azt, amit Pozsony mutatott Prágával. A 2014-es robbantást Zaharova ismételten tagadta, az ügyet megkonstruáltnak nevezve.

Budapesten át utazhatott két orosz ügynök a csehországi robbantáshoz

Saját nevükön érkeztek diplomáciai útlevéllel. Feltehetően a robbantás előkészítésében vettek részt négy további társukkal.

Oroszország pozsonyi nagykövetsége a közösségi profilján közzétett állásfoglalásában elutasította a külképviselet dolgozóit ért gyanúsításokat, és a szlovák kormány döntését a két ország hagyományosan jó viszonyával ellentétesnek jellemezte.

A miniszterelnök által bejelentett döntést szlovák ellenzéki pártok is éles bírálattal illették. A pozsonyi parlament legnagyobb ellenzéki pártja, az Irány (Smer-SD) elutasította a döntést, és felszólította a kormányt: azonnal nevezzék meg annak okait. Az Irány elnöke, Robert Fico azt mondta: „bebizonyosodott, hogy a szlovák kormány amerikai ügynökök kormánya”. A kiutasítást a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) „értelmetlen játéknak”, illetve „naiv hülyeségnek”, a Peter Pellegrini által vezetett Hang (Hlas-SD) pedig meglepetésnek minősítette.

Így növeld a sárkányodat: Moszkváról Pekingre helyezné át a keleti nyitás súlypontját Orbán

Kínai hitelből kínai vállalatok építhetnek kínai egyetemet Budapesten. A Fudan-projektnél látványosabban aligha jelezhetné Orbán Viktor, hogy a rizikóssá váló moszkvai kapcsolatokon némileg lazítva Peking előtt nyitja meg az országot - írja e heti számában a HVG.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András Világ

Navalnij véget vetett az éhségsztrájknak

Véget vetett a több mint három hete kezdett éhségsztrájknak Alekszej Navalnij. A börtöntáborban fogva tartott ellenzéki az után döntött így, hogy orvosai megvizsgálhatták.