szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyre több koronavírusos titkolja a fertőzését Romániában, hogy elkerülje a karantént. Ezen is javítana az egészségügyi tárca a gyógyszertárak bevonásával a tesztelésbe.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Romániában ezentúl a közegészségügyi hatóságok által akkreditált gyógyszertárak is elvégezhetik a koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas antigéngyorsteszteket – ismertette a bukaresti sajtó az erről szóló miniszteri rendeletet. Ehhez a szolgáltatást felvállaló gyógyszertárak alkalmazottai tíz napon belül megkapják a szükséges kiképzést.

A gyógyszertárakat az adott településen mért fertőzési ráta függvényében látja el több-kevesebb ingyenes gyorsteszttel a minisztérium. Ezeket a patikák nem értékesíthetik.

A kezdeményezés célja az, hogy a – kereskedelemben már hónapok óta kapható – gyorsteszteket szakszerűen használják fel, illetve, hogy azok eredménye bekerüljön a statisztikába. Mint Ioana Mihaila egészségügyi miniszter rámutatott:

A fertőzésgyanús emberek és környezetük gyorsan és helyesen elvégzett tesztelése jelentős segítség a járvány terjedésének megfékezésében.

Romániában lecsengőben van a járvány harmadik hulláma, de az egészségügyi szakemberek több ízben felhívták a figyelmet arra, hogy a hivatalos statisztikák nem tükrözik a koronavírus-fertőzöttek valós számát. A tünetmentes fertőzötteken kívül megszaporodott azoknak a fertőzötteknek a száma is, akik – a kéthetes elkülönítést elkerülendő – nem jelentik be a hatóságoknak, ha pozitív eredményt mutat az otthon elvégzett gyorstesztjük.

Lehetővé tette a csíksomlyói búcsú megtartását a román kormány

Kovács Gergely gyulafehérvári érsek szerint ugyan más, de nem biztos, hogy rossz az, hogy a járvány miatt zarándokok nélkül kellett megrendezni az idei csíksomlyói búcsút. A búcsús szentmise szónoka abbeli hitének adott hangot, hogy "a járvány visszavezet bennünket a lényeghez, az ünnep magvához".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!