szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az új ajánlás csak az mRNS alapú oltóanyagokra vonatkozik, és vannak kivételek.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A Covid–19 ellen teljesen beoltott amerikaiaknak néhány kivételtől eltekintve nem kell maszkot hordaniuk, sem pedig kötelező távolságot tartaniuk – jelentette be az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC). A szabályozást részletesen a CNN ismertette.

Eszerint csütörtöktől a beoltottaknak az Egyesült Államokban sem zárt térben, sem pedig a szabadban nem kell maszkot hordaniuk, a buszokon, vonatokon, repülőkön és a tömegközlekedésen viszont továbbra is előírnák viselését. Ezenkívül az Egyesült Államokba utazóknak nem kell letesztelniük magukat utazás előtt, illetve után, és nem kell karanténba vonulniuk sem. Azokat, akik az oltás után bármilyen tünetet észlelnek magukon, arra kérik, hogy használják a maszkot és teszteltessék le magukat.

Az ajánlás azokra vonatkozik, akik a három mRNS-alapú vakcina egyikét kapták, és az utolsó oltás óta eltelt két hét. A Pfizer vagy Moderna esetében két adagot, míg a Johnson & Johnson vakcina esetében egy dózist adnak be.

Kemenesi Gábor a Facebook-oldalán írt a CDC ajánlásáról. A virológus ismertetése szerint az mRNS-vakcinák esetében mostanra elég bizonyíték gyűlt össze arról, hogy a teljes vakcinációt követően a vírussal való megfertőződésre kevesebb mint 1% az esély.

Nemrég hallhattunk azokról a tesztekről, amelyek az mRNS-vakcinák esetében mérték fel a tünetmentes fertőződés lehetőségét, amely a második vakcinát követően 90%-kal csökkent. Azonban nagyobb mintaszámon, eltérő közegekben, munkakörülmények közt nem volt teljes a kép. Az újabb adatok rendkívül pozitívak, munkakörnyezet függvényében 0,05-0,9%-os a vírussal való fertőződés esélye”

– írta Kemenesi.

A virológus szerint a fenti eredmény "az idei év egyik legjobb híre”, szerinte a csütörtöktől élő szabályozást „felírhatjuk a járvány történetének könyvébe”.

Az Egyesült Államokban ugyanakkor nem minden virológus ért egyet a döntéssel, egy felmérés szerint a szakértők 80 százaléka szerint zárt térben még legalább egy évig kellene maszkot viselni, a nagyobb tömegben a beoltottaknak sem engednék meg, hogy levegyék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!