szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Boris Johnson miniszterelnök igyekszik tartani magát az eredeti nyitási menetrendhez, de azt elismerte, hogy komoly zavart okozhat az új variáns.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A Heathrow repülőterén több mint három órát várakoztak együtt az Európából és Amerikából érkező utasok az Indiából jövőkkel. Emiatt sokan pánikba estek. Boris Johnson kormánya fontolgatja, hogy esetleg változtasson a június 21-re tervezett nagy nyitáson.

"Jobban féltem a határellenőrzésnél a Heathrow repülőtéren, mint Dél-Afrikában, pedig az is a tiltólistán szerepel, éppúgy mint India" - mesélte egy brit férfi a Daily Mail tudósítójának. Az érkezési oldalon ugyanis nagyon közel kerültek egymáshoz az utasok, szó sem lehetett a másfél méteres távolságtartásról.

Steve Myall New York-i újságíró így számolt be Twitteren a repülőtéri káoszról: "Megérkeztem Heathrowra. Azt mondták, hogy több mint egy órát kell várni. Elsőbbséget csakis a kisgyerekes családok élvezhetnek. Egy olyan helyen ültettek le minket várakozni, ahol a szomszéd család olyan országból érkezett, amely tiltólistán szerepel. Majdnem két órába került amíg átverekedtük magunkat a határellenőrzésen." A Daily Mail megírta, hogy később megjelent a repülőtér biztonsági szolgálata, amely a csomagraktárhoz terelte a tilalmi listán szereplő utasokat, akiket azután elszállítottak a karanténhotelekbe.

A parlamentben a Munkáspárt árnyék egészségügyi minisztere fatális hibának nevezte, hogy Boris Johnson kormánya késve tette fel Indiát a tiltólistára.

Lesz-e teljes nyitás június 21-én?

"Komoly zavart okozhat az indiai mutáns koronavírus" - hangsúlyozta Boris Johnson kormányfő, aki azonban húzódozik attól, hogy újra valamiféle országos zárást vezessen be. Ehelyett regionális helyi zárásokban gondolkodnak Londonban- értesült a Politico. Nemrég Boltonban és Blackburnben szigorítottak a vírusszabályokon, és két hét múlva meglátják, hogy ennek mi az eredménye. Matt Hancock egészségügyi miniszter a parlamentben arról beszélt, hogy összesen 2323 fertőzést regisztráltak az indiai mutánsból, ebből 483-at Blackburnben és Boltonban, ahol ez okozta az új megbetegedések többségét. Most azon vannak, hogy a két városban felgyorsítsák az oltási programot, jelenleg ugyanis csak a 37 évesnél idősebbek jelentkezhetnek védőoltásra Nagy-Britanniában. Boltonban már meg is kezdték a 37 évesnél fiatalabbak védőoltását is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!