szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A klímaváltozás hatásainak megfékezése érdekében fontos, hogy áttérjünk a megújuló energiára, ez azonban sok faj fennmaradását veszélyezteti. A megújulóenergia-létesítmények többségét ugyanis Nyugat-Európában és fejlődő országokban is természetvédelmi területeken építették.

Több mint 2000 megújulóenergia-létesítményt építettek környezeti szempontból jelentős területeken, ami világszerte súlyosan veszélyezteti az őshonos növény- és állatfajok természetes élőhelyét.

A Science Daily mutatta be a Queensland-i Egyetem kutatócsoportjának eredményeit: a kutatás során a szakértők az érintetlen, természetvédelmi és a biodiverzitás szempontjából fontos területeken létrehozott nap-, szél- és hidroerőművek elhelyezkedését és azok a közvetlen környezetükre gyakorolt hatását vizsgálták. Az eredmény pedig aggasztó: „Amellett, hogy már több mint 2200 megújulóenergia-létesítmény működik a biodiverzitás szempontjából kiemelt területeken, további 900-at építenek jelenleg is” – mondta José Rehbein, a kutatócsoport vezetője.

A létesítmények körüli infrastruktúra, így az utak építése és hogy egyre több ember tevékenykedik ott, a kutatásban vizsgált területeken súlyosan károsította a természeti környezetet, ami ellentétben áll a biodiverzitás megőrzéséért tett erőfeszítésekkel és vállalásokkal. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy ideje lenne a beruházóknak átgondolni, hol hozzák létre ezeket a megújulóenergia-beruházásokat Ázsia- és Afrika-szerte is.

Dobos Emese Zhvg

Betiltaná a vadállatpiacokat az ENSZ szakértője

Viszont figyelni kell arra is, hogy Afrikában vannak olyan alacsony jövedelmű, vidéki közösségek, ahol emberek milliói függnek a vadállatoktól. Amíg nincs megfelelő alternatíva nekik, addig fennmarad a veszélye, hogy a vadállatokkal illegálisan fognak kereskedni – véli az ENSZ biodiverzitásért felelős igazgatója.