Már vodkát és gyémántot is csinálnak szén-dioxidból

A klímaváltozás elleni harc is lehet üzlet: egyre több cég foglalkozik azzal, hogy a légkörből befogott szén-dioxidból hozzon létre valamit.

  • hvg.hu hvg.hu
Már vodkát és gyémántot is csinálnak szén-dioxidból

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Vodkával és gyémánttal is fel lehet venni a harcot a klímaváltozás ellen – legalábbis azok szerint a cégek szerint, amelyek a légkörből befogott szén-dioxidból állítanak elő valamit és amelyekre egyre nagyobb az érdeklődés – írta a Bloomberg.

A világ első karbonnegatív vodkáját készítő Air Co alapítói például egy ital- és etanolgyártóval működnek együtt:

a náluk keletkező szén-dioxidot egy elektrokémikus konverziónak nevezett, hidroelektronikus módszerrel cseppfolyósítják és így etanolt nyernek belőle, amiből pedig vodkát készítenek.

Kémikusok pedig még évekkel ezelőtt kifejlesztettek egy eljárást, amivel a légkörből nyert szén-dioxidból úgynevezett elektrolit szintézissel ipari- és fogyasztói felhasználásra is alkalmas szén nanoszálat tudnak előállítani.

A New York Egyetem egyik laboratóriuma több vállalati partnerrel és befektetővel karöltve kifejezetten olyan startupokat vár, amelyek azt a célt tűzték ki, hogy valamilyen luxusterméket állítsanak elő ilyen módon. Bár maga a technológia már régóta adott volt, eddig nehézségekbe ütköztek a vállalkozások, mert értelemszerűen az így előállított termékek drágábbak a hagyományos társaiknál.

Így a társulással az inkubátorban a fejlesztéshez, tőkebevonáshoz és a megfelelő gyártópartnerek megtalálásához is segítséget nyújtanak az innovatív vállalkozásoknak, hogy valóban piacképes termékek jöjjenek létre.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.