szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A koronavírus-járvány miatti korlátozások miatt csökkent a légszennyezés, azonban nem csak a tisztább, kékebb eget és a kevesebb belélegzett mikroszennyezést nyertük, hanem azt is, hogy a napelemek hatékonyabban működtek.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány miatti korlátozások miatt csökkent a légszennyezés, azonban nemcsak a tisztább, kékebb eget és a kevesebb belélegzett mikroszennyezést nyertük, hanem azt is, hogy

a napelemek hatékonyabban működtek.

A tudósok Delhi, India második legnagyobb városának példáján már évekkel korábban elkezdték vizsgálni a napelemek működését, és most megnézték azt is, hogyan hatnak a napelemek energiatermelésére a koronavírus-járvány miatti korlátozások.

„Az olyan, nagyon szennyezett levegőjű városokban, mint Delhi vagy Sanghaj, a légszennyezés körülbelül 10 százalékkal visszaveti azt, hogy elérjék a napsugarak a napelemeket” – magyarázta Ian Marius Peters, az MIT egyik kutatója a Fast Company-nek a Joule szaklapban megjelent kutatásuk eredményeiről.

Delhiben a kijárási korlátozások miatt körülbelül 50 százalékkal csökkent a légszennyezettség, emiatt pedig a napelemek 8,3 százalékkal hatékonyabbak voltak márciusban, és már majdnem 6 százalékkal áprilisban. A képlet ugyanis egyszerű: minél több nap éri a napelemet, annál több energiát tud termelni.

A kutatók arra is kitértek, hogy bár kicsinek tűnnek ezek a számok, a megújuló energiaforrások megtérülése kapcsán már jelentős különbségnek számít ez az eredmény is. Ez pedig szerintük akár ahhoz is vezethetne, hogy gazdasági hasznot lássunk abban, hogy csökkenjen a légszennyezettség.

Schobert Norbert csak 18 éven felülieket engedne regisztrálni a Facebookon

Schobert Norbert csak 18 éven felülieket engedne regisztrálni a Facebookon

Radar360: Milliók Demeter zenésztársának, kevés pénz a tanároknak

Radar360: Milliók Demeter zenésztársának, kevés pénz a tanároknak

Ne az legyen a reakció, hogy ez egy félőrült pszichopata

Ne az legyen a reakció, hogy ez egy félőrült pszichopata