szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A koronavírus-járvány kevés pozitív hatásainak egyike, hogy az emberiség nem élte fel olyan hamar a bolygó éves erőforrásait.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A közép- és kelet-európai országok ökológiai lábnyoma többé-kevésbé változatlan maradt 2019-hez képest, ezért a tavalyhoz képest több mint három héttel későbbre, augusztus 22-ére esik idén a túlfogyasztás világnapja, vagyis az a dátum, amikorra a Föld lakossága elhasználja a bolygó egyéves erőforrásait – olvasható a Természetvédelmi Világalap (WWF) közleményében. A szervezet szerint az emberiség ökológiai lábnyomának zsugorodása a koronavírus-járvány miatti korlátozások közvetlen következménye. Magyarország tavalyhoz hasonlóan idén is június 14-én érte el a túlfogyasztás napját.

A globális ökológiai lábnyom hirtelen zsugorodása ugyanakkor messze elmarad attól a mértékű változástól, amelyre szükség van a fenntarthatóság két alappillérének, az ökológiai egyensúlynak és az emberek jólétének biztosításához.

A Global Footprint Network szerint tavaly július 29-ére esett a túlfogyasztás világnapja. Az idei dátum azt tükrözi, hogy az emberiség ökológiai lábnyoma 9,3 százalékkal csökkent a január 1-je és a túlfogyasztás világnapjának aktuális dátuma közötti időszakban az előző év azonos periódusához képest, ami a koronavírus-járvány miatti korlátozások közvetlen következménye.

A történelmi zsugorodás – az 1970-es évek elején megkezdett mérések óta ez volt a legnagyobb elmozdulás a túlfogyasztás napjában egyik évről a másikra – hátterében álló két legfőbb tényező a fakitermelés és a fosszilis tüzelőanyagok égetéséből származó szén-dioxid-kibocsátás visszaesése.

Az emberiség jelenleg 1,6-szor gyorsabban használja fel a bolygó erőforrásait, mint ahogy az ökoszisztémák regenerálódni képesek, vagyis úgy élünk, mintha 1,6 Föld állna rendelkezésünkre.

Az európai országok közötti jelentős eltérések ellenére egyetlen állam működése sem éri el a fenntartható szintet. Irene Lucius, a WWF közép- és kelet-európai részlegének vezető munkatársa szerint Európa hosszú távú stabilitását, biztonságát és jólétét kizárólag egy egyebek között a párizsi klímaegyezményt és a fenntartható fejlesztési célokat is magába foglaló európai zöld megállapodással és zöld megújulással lehet biztosítani.

A túlfogyasztás világnapjának évente öt nappal való kitolásával – ennek elősegítésére indult a #MoveTheDate kezdeményezés – az emberiségnek már 2050 előtt sikerülne elérnie, hogy csak annyi erőforrást használjon fel, amennyi ténylegesen meg tud újulni egy év alatt.

Németh András hvg360

Túlfogyasztáshoz is vezethet, ha mindent újrahasznosítunk

A nyáron fogadta el az EU a körforgásos gazdaságra áttérés stratégiáját, s ennek egyik legfőbb eleme az, hogy 2030-tól az unióban csak újrahasznosítható műanyag csomagoló­anyagokat lehet használni. Az EU a körforgásos gazdaság egyik éllovasának számít, ám nem minden tagállam teljesít jól. Több tudós úgy véli, ez a gazdasági modell sem tökéletes, hosszabb távon ugyanis a fogyasztás bővülését okozza.

Dobos Emese Gazdaság

A FAO főigazgató-helyettese: „Többet kell termelnünk, de mindenből kevesebb erőforrás felhasználásával”

Meg kellene szüntetni a húsipart az ökológiai lábnyoma miatt? Fogunk majd a nagyvárosokban termeszteni? Tudjuk majd etetni az egyre növekedő népességet? Vladimir Rakhmanin-nal, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgató-helyettesével és európai valamint közép-ázsiai regionális képviselőjével a táplálkozás és a mezőgazdaság jövőjéről beszélgettünk amellett, hogyan változott az, ahogyan az ételünkre tekintünk és hogy miért kellene főznünk.

Felfedték az androidos telefon képernyője alá rejtett kamera titkát

Felfedték az androidos telefon képernyője alá rejtett kamera titkát

Megszületett a szupermodell Gigi Hadid gyereke

Megszületett a szupermodell Gigi Hadid gyereke

Győzelmet engedett ki a kezéből, majd ikszre mentett a Fradi Norvégiában

Győzelmet engedett ki a kezéből, majd ikszre mentett a Fradi Norvégiában