szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kelet-Európában viszont még mindig sokkal többen halnak meg a környezeti hatások miatt, mint a kontinens nyugati felén.

A koronavírussal kapcsolatos intézkedések egyik első mérhető eredménye a levegő minőségének látható javulása volt. A csökkent közúti forgalom miatt számos, kijárási korlátozás alatt álló európai városban csökkent néhány kulcsfontosságú légszennyező anyag koncentrációja – írja friss jelentésében az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (European Environmental Agency, EEA). 

Az EEA figyelemmel kísérte a nitrogén-dioxid heti átlagos koncentrációját, eszerint néhány városban a koncentráció több mint 50 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2019-ben ugyanazon a héten. „A közúti közlekedés okozta zajszennyezés csökkenésére is számíthatunk. A gazdasági tevékenységek élénkülésével azonban ezek a javulások valószínűleg ismét visszafordulnak” – írják.

Ezek azért fontos változások, mert a jelentés szerint a légszennyezés továbbra is az első számú egészségügyi kockázat Európában: az EU területén évente 400 000 korai halálesetért tehető felelőssé. A második helyen a zajszennyezés áll, amely 12 000 korai halálesethez járul hozzá, ezt pedig a klímaváltozás jelentette hatások, elsősorban a hőhullámok követik.

Két évvel korábban halunk a légszennyezettség miatt

A különösen súlyosan érintett országokban akár 10 évet is elvehet az emberek életéből a szennyezett levegő.

A szennyezés és a klímaváltozás mértéke jelentősen különbségeket mutat Európa nyugati és keleti fele között. Az országban bekövetkező halálesetek közül a legnagyobb arányban (27 százalék) Bosznia-Hercegovinában tehető felelőssé a környezet, míg a legalacsonyabb arányban Izlandon és Norvégiában (9 százalék).

Azt jelenleg is kutatják, hogy milyen kapcsolat van a Covid-19 világjárvány és a környezeti hatások között. Korai bizonyítékok arra utalnak, hogy a légszennyezés és a szegénység lehetségesen összefügg a magasabb halálozási aránnyal. A jelentésben foglalt kezdeti értékelés szerint további kutatások szükségesek ezen kölcsönhatások tisztázásához – figyelmeztetnek a jelentés készítői.

A tisztább levegő miatt a napelemek is hatékonyabbak lettek

A koronavírus-járvány miatti korlátozások miatt csökkent a légszennyezés, azonban nem csak a tisztább, kékebb eget és a kevesebb belélegzett mikroszennyezést nyertük, hanem azt is, hogy a napelemek hatékonyabban működtek.

Megjelent az olcsóbb Apple Watch, de vajon megéri?

Megjelent az olcsóbb Apple Watch, de vajon megéri?

Közel negyven koronavírusos van a szegedi börtönben

Közel negyven koronavírusos van a szegedi börtönben

Dzsudzsák Debrecenben: Sokkhatás számomra, hogy itt vagyok, és véget ért a külföldi pályafutásom

Dzsudzsák Debrecenben: Sokkhatás számomra, hogy itt vagyok, és véget ért a külföldi pályafutásom