szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nagyszabású akció zajlik a megmentésükre, de 90 már elpusztult közülük.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinek több csapatban tévedtek a tasmániai kikötő, Macquarie Harbour vizeire, ahol a homokpadok csapdába ejtették őket. Vélhetően vadászat közben akadtak fenn a sekély vízben. A megmentésükre nagyszabású mentőakció kezdődött, amelyben negyven tudós, húsz rendőr, helyi halászok és számos önkéntes vesz részt.

Szakértők szerint ilyen súlyos helyzettel még soha nem kellett megbirkózni a tasmán partoknál.

A gömbölyűfejű delfinek akár hét méter hosszúra is nőhetnek, a kifejlett példányok tömege elérheti a három tonnát. Nem könnyű visszajuttatni őket a mélyebb vizekbe: ponyvák és speciális pontonok segítségével próbálják őket kifelé húzni. Eközben a testüket igyekeznek egyenesen tartani, hogy ne veszítsék el tájékozódó képességüket.

Kris Carlyon biológus, a tasmán kormány szakértője elmondta, hogy delfinek egy részét, amelyek nem rekedtek meg teljesen, a speciális mentők ki tudják terelni a mélyebb víz felé. A mentők egyelőre azokra az állatokra koncentrálnak, amelyeknek a legjobbak az esélyeik a menekülésre. Számos példányt ugyanis meg sem tudnak közelíteni a csónakokkal – magyarázta.

Az akció résztvevőinek egyelőre csak néhány delfint sikerült kiszabadítaniuk, a becslések szerint a 270 csapdába esett állat közül 90 már elpusztult.

A tudósok nem tudják, hogy miért tévedtek a csapatokban úszó gömbölyűfejű delfinek a veszélyesen sekély vízbe. Az állatok hétfőn rekedt meg a partközeli homokpadokon Strahan mellett. A mentés napokig folyhat, de Carlyon hangsúlyozta, hogy a hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinek erős állatok, és ha a körülmények is engedik, átvészelhetik ezeket a napokat. Hozzátette: a delfinek a vízben vannak, a testük nem szárad ki, és egyelőre a hűvös időjárás is ideális számukra.

A delfinek tömeges partra vetődése nem ritka jelenség Tasmánia partvidékén, de az utóbbi tíz évben egyszerre ilyen nagy számú állat nem esett csapdába a térségben.

Így segítették a rendőrök Hadházyékat az autós tüntetésen - videó

Így segítették a rendőrök Hadházyékat az autós tüntetésen - videó

Eltéríthettek egy hajót a brit szigetek mellett

Eltéríthettek egy hajót a brit szigetek mellett

Csak egy négynapos hétvégénk lesz jövőre

Csak egy négynapos hétvégénk lesz jövőre