szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Rohamos gyorsasággal pusztult Ausztrália élővilága az elmúlt időszakban, ezért a tudósok szerint reményre ad okot, hogy két új emlősfajt is felfedeztek.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Két új erszényesfajt is felfedeztek Ausztráliában. Az óriás repülőerszényesek akkorák, mint egy oposszum, nagy fülük és hosszú farkuk van. Korábban egy fajnak hitték azt az erszényest, amelyről most a genetikai vizsgálatok révén bebizonyosodott, hogy három különálló fajról van szó.

„Ausztrália biodiverzitása sokkal gazdagabbá vált. Nem minden nap fedezhetünk fel új állatfajokat, pláne emlősöket” – mondta a felfedezés jelentőségéről Andrew Krockenberger, az ausztrál James Cook egyetem kutatásának vezetője a CNN-nek.

©

A kutatók arra is kitértek, hogy korábban viszonylag elterjedtek voltak Ausztráliában az erszényesek, a számuk azonban rohamosan csökkent az utóbbi időszakban, a természetes élőhelyük pusztulása, a fakivágások és a klímaváltozás miatt is.

A repülőerszényesek a koalákhoz hasonlóan csak eukaliptuszlevelet esznek, és fákon élnek, emiatt azonban kitettebbek is az ezeket érő hatásoknak.

Ausztráliában a 2019-es bozót- és erdőtüzek miatt 97 ezer négyzetkilométernyi terület égett le, és akár egymilliárd állat is elpusztulhatott. Mindezek miatt Ausztrália élővilága pusztul a világon az egyik leggyorsabban.

A tudósok szerint fontos, hogy minél több információval rendelkezzenek az új fajokról, mert ezek befolyásolják, hogy milyen erőfeszítéseket kell tenni és majd jogszabályokat megalkotni a védelmük érdekében.

Nyitókép: James Cook egyetem/Denise McGregor

Csernus Imre: Mikor térhet vissza minden az eredeti kerékvágásba? Soha!

Csernus Imre: Mikor térhet vissza minden az eredeti kerékvágásba? Soha!

Három sztrájk és egy háromórás tárgyalás után sincs megállapodás a ContiTechnél

Három sztrájk és egy háromórás tárgyalás után sincs megállapodás a ContiTechnél

Megállt az albérletárak csökkenése

Megállt az albérletárak csökkenése