szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az első fagyokkal megkezdődött a madáretetési szezon, amiben sokan aktívan részt vesznek. A Magyar Madártani Egyesület abban segít, mivel, illetve mivel ne etessük a madarakat.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A Magyar Madártani Egyesület (MME) közleményben ad tanácsokat, hogy a téli időszakban hogyan etessük azt a körülbelül ötven madárfajt, akik látogatják az etetőket.

Az egyesület felhívja a figyelmet arra, hogy az énekesmadaraknak adható téli madáreleségek négy nagy csoportba sorolhatók:

  • napraforgó (ez az eleség már önmagában is elég),
  • alma (gallycsonkokra szúrva és földre szórva),
  • bogyók (vadszőlő, borostyán, tűztövis, nyugati ostorfa, fagyal), és
  • állati zsiradék (háj, faggyú, főzéssel sótlanított szalonna, cinkegolyó).

Az MME arra is felhívta a figyelmet, hogy az is fontos, hogy a madaraknak ivó- és fürdővizet is helyezzünk ki, a befagyott itatókban pedig naponta cseréljük a vizet.

Az énekesmadarak téli etetésével szemben a vízi madaraknál sokkal óvatosabbnak kell lenni, őket megbetegíti, ha kenyérrel etetjük őket, és az etetés kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, ami miatt tömegesen jégbe is fagyhatnak. Vagyis az énekesmadaraknál bevált ajánlott szokások tömegesen sodorják veszélybe, betegítik meg és pusztítják el a vízi madarakat. A természetvédők arra is figyelmeztettek, hogy az etetés növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót, az ebből eredő sérülésveszélyt és a fertőző betegségek terjedését is.

Az énekesmadár-etetési időszak egyébként az őszi első fagyoktól azok tavaszi megszűnéséig tart. Az etetők madárforgalma elsősorban a tél keménységétől, ezen belül is főleg a hótakaró vastagságától és tartósságától függ. Enyhe teleken az etetőket látogató madarak faj- és egyedszáma gyakran csak fele, harmada a megszokottnak.

Ingyen marihuánát adnának a koronavírus elleni oltásért Washingtonban

Ingyen marihuánát adnának a koronavírus elleni oltásért Washingtonban

Az A-Híd újíthatja fel a Lánchidat 18,8 milliárdért

Az A-Híd újíthatja fel a Lánchidat 18,8 milliárdért

Végre megfejtették, miért fordul kelet felé a napraforgóvirág

Végre megfejtették, miért fordul kelet felé a napraforgóvirág