Ez a hat kártevő veszélyezteti a leginkább a terméseket

A klímaváltozás miatt az élelmiszerellátást nem csak a változó éghajlat, de kártevő rovarok is fenyegetik.

  • hvg.hu hvg.hu
Ez a hat kártevő veszélyezteti a leginkább a terméseket

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Az egész világ mezőgazdaságára veszélyt jelentenek a növényeket megtámadó kártevők – figyelmeztet a Bloomberg cikke. A lap azokat a rovarokat gyűjtötte össze, amelyek az élelmezést fenyegetik a leginkább.

Ezek pedig:

  • az őszi sereghernyó,
  • az amerikai kukoricabogár,
  • a kávészú,
  • a sivatagi vándorsáska,
  • a szója gubacsszúnyog,
  • és a pettyesszárnyú muslica.

Míg az egyes invazív kártevők kifejezetten egy bizonyos termést pusztítanak (így a kávészú vagy a szóját megtámadó gubacsszúnyog), addig például a sereghernyó előszeretettel táplálkozik változatosan – és ugyanazzal, amivel mi is. Csak idén a zambiai 15, a kínai kukoricatermés 4 százalékát tette tönkre.

Nem is könnyű védekezni ellenük: a már Európában is a kukoricatermést pusztító amerikai kukoricabogár lárvája például úgy rágja szét belülről a növényt, hogy kívülről észre sem lehet venni, ezért nehéz kiszúrni, hol pusztít.

A vándorsáska is nagyjából bármilyen termést elfogyaszt, a klímaváltozás miatt pedig a szakértők szerint egyre gyakrabban és egyre nagyobb pusztítást fog végezni a mezőgazdaságban.

A pettyesszárnyú muslica a gyümölcsöket – elsősorban a bogyós gyümölcsöket, a cseresznyét és a szőlőt – szereti, és az egyre melegebb éghajlat miatt nem csak az eredeti élőhelyén, Ázsiában ér el évről évre egyre északibb területeket is, hanem már Európában is megtalálható.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.