szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet, így nagyon fontos, hogy ne a lefolyóba öntsük a veszélyes hulladékot.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Veszélyes hulladéknak minősül, az emberek többsége mégis a lefolyóba önti a használt étolajat. Magyarországon körülbelül 25 ezer tonna használt étolaj keletkezik a háztartásokban, annak azonban csupán a 2 százalékát gyűjtik vissza, hogy újrahasznosítsák. Bár az idei karácsony szűkebb családi körben töltjük, a sütés-főzés során megmaradt használt olajra érdemes odafigyelnünk.

A számítások szerint egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet. A használt étolaj pedig érték, hiszen a megtisztított, használt olaj gyakorlatilag 100 százalékban újrahasznosítható. Minden egyes liter begyűjtött és újrahasznosított használt étolajjal annyi felesleges szén-dioxid kibocsátástól mentesíthető a környezetünk, mintha 90 km-rel kevesebbet autóztunk volna.

A jó hír, hogy most már egyre több áruházban adhatjuk le a használt étolajat. December közepén 11 Aldi áruháznál indul a tesztüzem, aminek keretén belül szelektíven leadhatjuk a használt sütőolajat – áll az áruházlánc közleményében.

A tesztüzemben jelenleg országosan 11 Aldi-áruház vesz részt:

  • Baján a Dózsa György úti,
  • Budaörsön a Kandó Kálmán utcai,
  • Budapesten a Bökényföldi úti és Késmárk utcai áruház,
  • Debrecenben a Kishatár úti,
  • Gyulán a Bicere utcai,
  • Szegeden a Móravárosi körúti,
  • Székesfehérváron a Szent Flórián körúti,
  • Szigetszentmiklóson a Csepeli úti,
  • Szolnokon a Felső Szandai réti,
  • Zalaegerszegen pedig a Balatoni úti Aldi áruházaknál adhatjuk le a használt étolajat.

A kihűlt étkezési olajat elég egy műanyag palackba visszatölteni, majd az áruházaknál kihelyezett tárolókba dobni.

A Molnál egyébként 2011 óta adhatjuk le a használt étolajat: az elmúlt években több mint 2,3 millió liter (2100 tonna) használt sütőolajat gyűjtöttek össze. Országszerte eddig több mint 350 Mol-töltőállomáson helyeztek ki gyűjtőtartályokat a használt olaj számára.

Magyarországon már 510 Coop-üzletben is leadhatjuk a „fáradt” étolajat. Minden leadott liter után 80 forintos kupont is kap az, aki náluk adja le az olajat. A használt sütőolaj visszagyűjtésére irányuló akciót 2017-ben hirdették meg, és évről évre egyre több olajat visznek vissza az emberek.

A begyűjtött, használt étolajat a Biofilter Zrt. hasznosítja újra, itt megnézheti, hova esik az önhöz legközelebbi gyűjtőpont, ahol leadhatja a fáradt olajat.

Egy síncsere után 120-ig gyorsulhatnak a vonatok a ceglédi vonal egyik szakaszán

Egy síncsere után 120-ig gyorsulhatnak a vonatok a ceglédi vonal egyik szakaszán

Sikerrel végezték el az egyik legnehezebb műtétet a kínai orvosok

Sikerrel végezték el az egyik legnehezebb műtétet a kínai orvosok

Az Adidas nagyjából feleannyiért adhatja el a Reebokot, mint amennyiért vette

Az Adidas nagyjából feleannyiért adhatja el a Reebokot, mint amennyiért vette