szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több nemzetközi civil szervezet indított kiemelkedő jelentőségű pert a francia kormány ellen, amiért nem tettek eleget a klímaváltozás ügyében.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Megkezdődtek a meghallgatások abban a korszakalkotónak tartott perben, amit még két évvel ezelőtt kezdeményezett több nemzetközi civil szervezet, köztük a Greenpeace és az Oxfam. A vádlott nem más, mint a francia kormány, mely a vádak szerint nem tett eleget a klímaváltozás ügyében – számolt be a hírről a CNN.

A pert nagyszabású aláírásgyűjtés előzte meg, a petícióhoz 2,3 millió ember csatlakozott. Az aláírók és a felperesek azt szeretnék elérni, hogy a bíróság kötelezze a kormányt, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket ahhoz, hogy elérjék a párizsi klímacélokat.

A lap szerint a környezetvédelmi miniszter korábban kérte, hogy ejtsék az ügyet, és szerinte nincs arról szó, hogy ne tett volna a francia kormány eleget, továbbá, hogy nem pusztán a kormány tehető meg felelőssé a kibocsátások miatt.

A szervezetek közleménye szerint 15 napon belül ítélet várható.

Nem teljesen újdonság egyébként, hogy perlik a kormányokat és a cégeket amiatt, hogy nem tesznek eleget a klímaváltozás káros hatásainak a megfékezéséért: a lap idéz egy kutatást is, amely szerint az elmúlt időszakban világszerte 28 országban indítottak már pert emiatt.   

Dobos Emese - Németh András Zhvg

Még jócskán vannak gyermekbetegségei az ötéves párizsi klímaegyezménynek

Áttörésnek látszó eredmény született napra pontosan öt évvel ezelőtt Párizsban, az ENSZ klímacsúcsán: a résztvevő államok a történelemben először vállaltak számszerűsíthető kötelezettségeket az üvegházhatást okozó gázok – elsősorban a szén-dioxid – kibocsátásának a csökkentésére. Bár világszerte nő a megújuló energiaforrások részesedése az energiamixből, a megállapodás ellenére még mindig tovább nő a károsanyag-kibocsátás.

Csókay András: Ne hallgassunk a szirénhangokra, oltassunk a kínai vakcinával

Csókay András: Ne hallgassunk a szirénhangokra, oltassunk a kínai vakcinával

Uniós beruházásokat vizsgál az OLAF és a rendőrség Keszthelyen

Uniós beruházásokat vizsgál az OLAF és a rendőrség Keszthelyen

Dzsihadisták megtámadtak egy ENSZ-bázist és egy katonai támaszpontot Nigériában

Dzsihadisták megtámadtak egy ENSZ-bázist és egy katonai támaszpontot Nigériában