szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

És egy sor másik alpesi virág. Nem kedvelik az egyre melegedő környezetet, de már nem lesz hova hátrálniuk a lejtőkön felfelé.

Kihalás fenyegeti az alpesi virágokat, miután az olvadó gleccserek helyén más, őket kiszorító fajok telepedhetnek meg. Olasz kutatók arról írnak tanulmányukban, hogy a gleccserek olvadása után eltűnhet az olasz Alpokból az ott honos virágok 22 százaléka, olyan fajok, mint a mohaképű- és a fedelékes kőtörőfű vagy épp a Cardamine resedifolia.

Végzetüket a felmelegedés okozza: ahogy emelkedik a hőmérséklet egyre magasabban találnak csak számukra megfelelő életkörülményeket, de egy idő után nem lesz helyük még feljebb költözni. Aa nyomukban pedig az újabb körülményekhez könnyebben alkalmazkodó özönfajok jönnek, amik lassan teljesen kiszorítják őket. A kutatók számításai szerint 150 évük van hátra.

Nem csak illatuk és szép színes szirmaik tűnhetnek azonban el. A virágok olyan fontos szerepet játszanak az alpesi ökoszisztémában, hogy kihalásuk más, nem csak növényi fajokat is veszélybe sodor majd, figyelmeztet a kutatás vezetője, a Stanford Egyetemen dolgozó Dr Gianalberto Losapio. A kutató szerint megállapításaik nem csak az Alpokra, de más magashegységekre is érvényesek lehetnek - olvasható a Guardianon.