szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Összesen 4300 állatot sikerült megmenteni a 13 ezerből. Visszaengedték őket a Mexikói-öböl vizébe.

A Texast múlt hónapban sújtó extrém hideg miatt megdermedt tengeri teknősök nagyjából egyharmadát, 4300 állatot sikerült megmenteni és visszaengedni a Mexikói-öbölbe, a helyi szervezetek és önkéntesek összehangolt mentőakciójában.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) által koordinált Sea Turtle Stranding and Salvage Network szerint körülbelül 13 ezer megdermedt hüllőt találtak a texasi partok mentén. A szervezet 1980-as megalapítása óta ez volt a legnagyobb számú teknőst érintő ilyen esemény az Egyesült Államokban.

A téli ítéletidőben talált tengeri teknősök többsége már halott volt, és azok, amelyek túlélték, kizárólag a szakértők és az önkéntesek segítségének köszönhetően maradtak életben. A víz és a levegő „túl hosszú ideig volt túl hideg” ahhoz, hogy a hüllők maguktól felépüljenek. Néhány állat még mindig lábadozik – mondta Barbara Schroeder, a NOAA munkatársa.

A fagypont alatti hőmérséklet beálltával a kutatók, önkéntesek és a partiőrség erőiket egyesítve fogtak neki a megdermedt teknősök begyűjtésének a vízből és a partokról, miközben az államot áramkimaradás sújtotta és a benzinkutak is kiürültek.

Ezrével mentik a fagytól dermedt tengeri teknősöket Texasban

Eddig 4500 teknőst gyűjtöttek be az önkéntesek.

A South Padre-szigeten működő Sea Turtle Inc. annyi teknőst fogadott be, hogy egy idő után a szomszédságában működő kongresszusi központban kezdte elhelyezni a hüllőket. A megdermedt teknősök ráadásul egyéb problémákkal is küzdöttek: többeknél horgok okoztak fertőzést, vagy csónakkal ütközve szereztek sebesüléseket. A megmentett hüllők csaknem mindegyike közönséges levesteknős volt.

A begyűjtött állatokat csak lassan lehetett felmelegíteni, majd miután erőre kaptak, átestek egy egészségi vizsgálaton és egy úszásteszten, és visszaengedték őket a tengerbe.

hvg.hu Világ

Katasztrófa sújtotta területté nyilvánítottákTexast

Bár már kezd melegedni az időjárás Texasban, még mindig milliók élnek áram és folyóvíz nélkül az USA tagállamában. Joe Biden elnök katasztrófa sújtotta területnek minősítette Texast, így több szövetségi segítség érkezhet a hideg idő miatt megbénult térségbe.

Orbán: A Janssen-vakcinákat is úgy fogjuk vizsgálni, mint a keletieket

Orbán: A Janssen-vakcinákat is úgy fogjuk vizsgálni, mint a keletieket

Gulyás Gergely minden eddigit felül- vagy inkább alulmúló kampányra számít

Gulyás Gergely minden eddigit felül- vagy inkább alulmúló kampányra számít

Biden szankciókat jelentett be Oroszország ellen, a Kreml behívatta az amerikai nagykövetet

Biden szankciókat jelentett be Oroszország ellen, a Kreml behívatta az amerikai nagykövetet