szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy kutatás szerint minél idősebb valaki, annál nagyobb hőfokon mos, ez azonban nem annyira jó a környezetnek.

Annak ellenére, hogy a háztartási gépek gyártói 10 éve bátorítják vásárlóikat arra, hogy ruháikat 30 fokos vagy alacsonyabb hőfokon mossák, az európaiak közel kétharmada (63 százalék) még mindig 40 vagy annál magasabb hőfokon mos – derül ki az Electrolux „Igazság a ruhaápolásról” című kutatásából.

A vizsgálat szerint ha mosási hőfokot 40-ről 30 fokra állítanánk,

akkor évente háztartásanként 27 kilogramm szén-dioxiddal tudnánk tehermentesíteni a környezetünket.

Ha ezt az összes európai háztartásra vetítjük, akkor ez évente 4,9 millió tonna szén-dioxid-kibocsátás csökkentését jelentene, ami olyan, mint ha 1 millió autót vonnánk ki a forgalomból. Ha 15 százaléka azoknak az európai háztartásoknak, amelyek most 50 fokon, vagy magasabb hőmérsékleten mossa rendszeresen ruháit váltana alacsonyabb hőfokra, az 6 millió tonna éves szén-dioxid-kibocsátás csökkenését jelentene – áll az Electrolux kutatásában.

A felmérés arra is rávilágít, hogy a mosási szokások nincsenek összhangban a modern technológia adta lehetőségekkel és a mosás éghajlatra gyakorolt hatásaival: 10-ből közel 6 (59 százalék) berögzült rutinok szerint mossa ruháit hangsúlyozva, hogy úgy mosnak, ahogyan az idősebb generáció tanította nekik.

Minél idősebbek, annál nagyobb hőfokon mosnak

A kutatásból az is kiderült, hogy a nők szívesebben mosnak 40 fokon, mint a férfiak (50-45 százalék), a férfiak pedig inkább mosnak 60 fokon (13-18 százalék). Európában a 18-34 év közötti felnőtt lakosság 45 százaléka mos 30 fokon, míg a 45-54 év közöttiek csupán 31 százaléka, az 55 év felettiek csupán 28 százaléka.

Arra a kérdésre, hogy miért nem mosnak alacsonyabb hőfokon, a megkérdezettek majdnem fele (47 százalék) azt válaszolta,

attól tartanak, hogy ruháik nem lennének tiszták.

A válaszadók 39 százaléka amiatt adott hangot az aggodalmának, hogy alacsonyabb hőfokon nem képesek eltávolítani a foltokat, 21 százalék pedig pusztán megszokásból választ magasabb hőfokot.

“A kutatás rávilágít, hogy az emberek többsége törődik a ruháikkal, és jelentős többségük felismeri, hogy környezeti előnyei vannak annak, ha a ruhák tovább tartanak” – mondta Vanessa Butani, az Electrolux Európai Fenntarthatósági Igazgatója. “Ha arra bátorítjuk az embereket, hogy tegyenek kis lépéseket mosási szokásaik megváltoztatására, akkor jelentős hatást és megtakarítást érhetnek el. A megtakarítás észlelhető, hiszen ruháikat többször viselhetik. Emellett környezeti lábnyomukat is csökkenthetik. És ami a legfontosabb, ha mindenki összefogna, milliónyi tonna szén-dioxid-kibocsátás-csökkentést érhetnénk el a bolygónkon” – tette hozzá.

A kutatás megállapításai egy kvantitatív adatgyűjtés eredményei, amelyek 12 ország 12 000 felnőttjének lekérdezésén alapulnak.