szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vagyis egészen pontosan a gombák föld alatti gyökérhálózatából készül a különleges alapanyag.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Kevesebb, mint két hét alatt nő meg az a gombák föld alatti gyökérhálózatából, vagyis micéliumból készült alapanyag, amiből az Adidas az ikonikus Stan Smith edzőcipőjének egy új, fenntartható alapanyagú változatát dobja piacra – adta hírül a The Spinoff.

Korábban a sportóriás már bemutatott hasonlót: a Stan Smith Primegreen modell felsőrésze 50 százalékban újrahasznosított anyagokból készült. A Mylo névre keresztelt gombacipő talpa pedig természetes gumiból készül.

A cipőn az Adidas egy Bolt Threads nevű, innovatív alapanyagokkal kísérletező biotechnológiai céggel karöltve dolgozott. Elmondásuk szerint a gombából készült anyag olyan, mintha bőrből lenne. Azt egyelőre nem árulta el az Adidas, hogy mikor fog forgalomba kerülni a gombacipő, illetve mennyibe fog kerülni.

Dobos Emese Zhvg

Egy sportcipőt a sztori ad el, nem az, hogy mennyire fenntartható

A sportcipők még nagyon távol vannak attól, hogy „zöldek” legyenek, és a márkáknak is fontosabb, hogy a vásárlást ösztönözzék, mint azt, hogy a fenntarthatóságot. De hogyan lenne ezen változtatni? Buza Dániellel, a Rapcity alapítójával beszélgettünk.

HVG hvg360

Vegán divat a sportcipőgyártóknál: fenntarthatóbb útra lépnek

Évről évre nő a cipőiparon belül a sportcipők szegmense, ami azonban hatalmas karbonlábnyommal jár, mert a legtöbb sneaker szintetikus anyagokból, rengeteg víz és energia felhasználásával készül. Ezért ma már a vezető cipőgyártók is egyre inkább a különféle hulladékok újrahasznosításában gondolkodnak a tervezés során.