szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fagyasztott sült krumplin már működik a módszer.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Olyan eljárást dolgozott ki egy New York-i cég, amellyel az alapvetően romlandó ételeket nem szükséges még csak lefagyasztani sem: szobahőmérsékleten tárolhatók – adta hírül a Fast Company.

A Farther Farms megoldásának alapja hasonlít a pasztörizáláshoz, amelynek során a termékeket hirtelen, magas hőfokon kezelik, így a keletkező gőz elpusztítja a romlási folyamatot beindító patogéneket. A vállalkozás ehelyett nyomású, viszonylag magas hőmérsékletű szén-dioxiddal kezeli a különféle termékeket, ami a kísérleteik során ugyancsak hatékonynak bizonyult a mikroorganizmusok és az enzimek által beindított folyamatok inaktiválásában.

A módszer előnye, hogy a tápértékéből alig veszít az élelmiszer, a felhasznált szén-dioxid pedig egy zárt rendszerben újra felhasználható.

A Farther Farms elsősorban elsősorban a feldolgozott élelmiszerek tartósítására tervez összpontosítani. A félkész sültkrumplinál már működik a módszerük: ahelyett, hogy fagyasztani kellene, akár a polcon, szobahőmérsékleten is eláll 90 napon át. A megoldást zöldségeken, salsa szószon, tejtermékeken és főtt csirkehúson is sikerrel tesztelték.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!