zCast: A méhek védelme ott kezdődik, hogy megváltoztatjuk a szépről alkotott fogalmunkat
És itt nem kizárólag a házi méhekre gondolt hanem minden be- és megporzóra a zCast legújabb adásának ökológus vendége, Bihaly Áron, aki számos méhes kérdésre választ ad. Miben más a házi és a vadméh? Mik fenyegetik a megporzókat? Mi lenne velünk nélkülük és mit tehetünk értük? Van egy jó híre is: itthon elég, ha csak megvédjük őket, mert ha számuk fogyatkozik is, de legalább még vannak.
Legyen szó nagy családokban élő házi-, magányos vad- vagy társas poszméhekről, darazsakról, lepkékről vagy épp zengőlegyekről, nélkülük elbúcsúzhatnánk élelmiszereink 75 százalékától. És itt ne csak a friss zöldségre és gyümölcsre gondoljunk, de a kávéra, sőt a tejre és húsra is – derül ki a zCast legújabb adásából, amelyben Bihaly Áron ökológussal, a HunRen Ökológiai kutatóközpont tudományos segédmunkatársával beszélget Fait Federika. Szó esik a tágan értelmezett méhek ökológiai és élelmiszerellátásban játszott szerepéről, az őket fenyegető veszélyekről, és arról, hogy mi mit tehetünk értük. A kutató elárulja azt is, hogyan küzdhetjük le a velük kapcsolatos esetleges félelmünket, és miért vizsgáljuk felül a szépről alkotott fogalmunkat. Méhlegelők, darázsgarázsok, megporzók és pollinátorok, gondoljunk máshogy rájuk!
A műsor támogatója a K&H Bank. A fenntarthatóság és a zöld finanszírozás szakértője.
Ketogén, 90 napos, mikrobiom- és kortizolcsökkentő: a divatdiéták akár be is válhatnak, de legalább egy baj biztosan van velük. Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelő módszert? Mennyi időt adjunk magunknak, ha a testsúlyunk 5-10 százalékát akarjuk leadni? Miért tartják még mindig a mediterrán típusú étrendeket a legjobbnak? Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke válaszolt.