szerző:
hvg.hu

Az amerikai gyártó nem ért egyet a német állásponttal, mindenesetre a Model S-re már nem jár kedvezmény.

Németországban tavaly óta minden elektromos autót vásárló személy 4000 eurós (1,25 millió forint) kedvezményt kap, a plugin hibridekre pedig 3000 eurós (950 ezer forint) támogatást nyújt az állam. Ennek egyetlen feltétele, hogy a megvásárlásra kiszemelt jármű értéke ne haladja meg a 60 ezer eurót (18,8 millió forint).

Ennek alapján eddig többek közt a Tesla Model S után is járt a 4000 eurós támogatás, azonban az illetékes német kormányhivatal, a BafA a napokban eltávolította a kedvezményezett típusok listájáról ezt a tisztán elektromos meghajtású szedánt. Az ok nem más, mint hogy a Tesla Model S alapmodellje papíron ugyan 60 ezer eurós áron kapható, a gyakorlatban azonban ilyen fapados módon nem vezethető haza. Néhány extrával megspékelve pedig már meghaladja az értéke a 60 ezer eurót.

A Tesla szerint a 60 ezer eurós alapmodell ténylegesen kapható, és Németországban már át is adtak néhány ilyen fapados Model S-t. Az üggyel kapcsolatban mind az amerikai gyártó, mint a német hivatal további vizsgálatokat kezdeményez, addig azonban egész biztosan nem jár állami támogatás az említett villanyautóra.

Magyarországon 1,5 millió forintos állami támogatás jár az eladott új elektromos autókra abban az esetben, ha azok értéke nem haladja meg a 15 millió forintot.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!