szerző:
hvg.hu

A magyar gyerekek 35 százalékának komoly anyagi nélkülözést kell elviselnie. Még a román gyerekek is jobban járnak, a többi régiós országról nem is beszélve, ahol csak a 6-7 százalékuk kerül ilyen helyzetbe.

Magyarország az igazságtalanság és a gyerekszegénység országa – írja Pogátsa Zoltán legújabb bejegyzésében. A német Bertelsmann alapítvány az utóbbi évbekben rendszeresen elkészíti az Európai Unió országainak listáját társadalmi igazságosság szempontjából. Magyarország folyton a lista aljára kerül, idén csak Románia, Bulgária, illetve Görögország volt rosszabb társadalmi igazságosság szempontjából.

A legújabb lista azt mutatja, hogy hazánkban különösen drámai az egyik komponens, a gyerekszegénységet jelző mutatónk: 2008-ban (a szocialista kormány idején) a 24,4 százalékuknak kellett szembenéznie komoly anyagi nélkülözéssel, 2014-ben már 35 százalékuk járt így. Ez már Romániánál is rosszabb (ott 34,4 százalék), és csak Bulgáriát előzzük meg. Szlovéniában, Észtországban és Csehországban 6-7 százalék ez a mutató.

Komoly anyagi nélkülözés a gyerekek körében
©

Ha ez nem lenne elég, szintén drámai a gyerekek életszínvonal esélyeit bemutató indikátor: már 2008-ban is csak Romániában és Bulgáriában kellett több gyereknek szembenéznie társadalmi kirekesztettséggel. Akkor ez a 34,1 százalékukat jelentette, majd az arány a Fidesz kormányzása alatt 43 százalékra romlott (Románia és Bulgária továbbra is mögöttünk áll).

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!