szerző:
hvg.hu

Csaknem felére csökkent azoknak a szervezeteknek a száma, amelyeket támogatóinak – illetve most már partnereinek – tart a békemeneteket szervező CÖF. Mindez egy héttel az után történt, hogy kiderült: a feltüntetett támogatók közül több nem is tud róla, hogy kapcsolatban áll a Fidesz pártalapítványa által is finanszírozott civilekkel.

Eltüntették a CÖF honlapjáról a támogató szervezetek közel felét – írta a Nol pénteken. A megmaradt támogatók ma már "partnerekként" szerepelnek a honlapon.

Támogatóként korábban közel 400 szervezetet tüntettek fel, de mint arról mi is beszámoltunk, több támogató elképedve értesült róla, hogy szerepel a listán, mert tudtukkal nem állnak kapcsolatban a kormányt támogató civilekkel – így volt ezzel a Magyar Református Egyház zsinati irodája és a Magyar Pumi Klub is.

Azóta a reformátusok például lekerültek a támogatók listájáról, akárcsak a magyar pumiimádók, akikkel kapcsolatban viszont azt írta a Csizmadia László vezette szervezet, hogy közösen "jelentős érdekvédelmi tevékenységet folytattak, és természetesen ezért pénzügyi támogatást nem kértek". Ám a klub vezetője korábban azt mondta, az előző vezető 2013-as halála óta nem tud arról, hogy bármiféle kapcsolatuk lenne a békemenetesekkel.

Kikerült a partnerek közül az a terézvárosi dalkör is, amely szintén nem tudott róla, hogy köze lenne a Csizmadia-féle civil összefogáshoz.

©

A 2015-ös közhasznúsági jelentés egyelőre nincs fönt a szervezet honlapján, de a korábbi beszámolók szerint három év alatt mintegy 620 millió forint folyt be a CÖF-höz. Annak ellenére, hogy az egyesület az ország egyik legnagyobb civil szervezetének vallja magát, meglepően kevesen, 270 ember ajánlott föl tavaly adó-egyszázalékot nekik, ebből összesen 1,3 millió forint jött össze. Tízmilliók jutottak a CÖF-höz a Fidesz pártalapítványától, a további több százmillió forrásáról nincs hitelt érdemlő adat, a szervezet "egyéb adományoknak" tulajdonítja a tekintélyes bevételt.

A CÖF egy tévedésbe is belefutott: azt állították, több egyszázalékos felajánlást kapnak, mint a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért). Ám a NAV kimutatása szerint a jogvédők a támogatók számát és a befolyt összeget tekintve is magasan vezetnek: tavaly 917 adófizető egy százalékából 6,2 millió forintot szedtek össze.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!