Megszakadt tárgyalások: Orbán fejét akarná az Európai Bizottság?

2011. december 19., hétfő, 06:30 • Utolsó frissítés: 2011. december 19., hétfő, 09:07
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Hárompontos ultimátumot kapott Orbán Viktor az Európai Bizottság Magyarországon tárgyaló delegációjától. A brüsszeli testület a jegybanktörvény-tervezet és az egykulcsos adót kétharmados törvénybe bebetonozó javaslat visszavonását kérte, továbbá kikötötte, hogy csak a szigorú ellenőrzéssel járó IMF-hiteltípushoz járul hozzá. A kormányban és a Fideszben úgy vélik, az EB szándékosan kért „lehetetlent” a kormányfőtől, mert az egyes nemzetközi szervezetek így akarják kierőszakolni Orbán távozását.

Óriási nemzetközi nyomás nehezedik a kormányra, hogy változtasson az Orbán Viktor által másfél éve képviselt, számos érdeksérelemmel járó irányvonalon, társadalom- és gazdaságpolitikán. Ennek része a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Bizottsággal folytatott informális egyeztetés felmondása és a küldöttség idő előtti, pénteki elutazása Budapestről – mondta a hvg.hu-nak a tárgyalásokra rálátó, neve elhallgatását kérő befolyásos kormánypárti politikus.

Az IMF és az Európai Unió küldöttsége kedden érkezett a magyar fővárosba, hogy előkészítse a januári hivatalos tárgyalásokat. Viszont a konzultáció – néhány órával a tervezett befejezés előtt – megszakadt, és a delegációk péntek reggel távoztak Budapestről. (A pénteki eseményekről szóló összes cikkünket itt olvashatja.)

Az egyeztetések megszakítása Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosának személyes döntése volt, mert úgy értékelte, hogy a parlament előtt lévő jegybanktörvény-tervezet szembemegy az uniós alaptörvény 130-as cikkelyével, amely az Európai Központi Bank (EKB) és a nemzeti bankok teljes függetlenségét írja elő minden uniós tagállamban. Péntek délutáni közleményében ezt az IMF is megerősítette azt hangsúlyozva, hogy megfogalmazott aggályaik ellenére a magyar kormány nem mutatott szándékot a törvény elfogadásának elhalasztására.

Orbán fejét követelik?

Az EU-s delegáció hárompontos követeléscsomaggal érkezett Magyarországra, olyan feltételeket szabva, amelyekről pontosan tudták, hogy Orbán Viktor eddigi politikájának alapvető elemeit érintik, ezért a kormányban úgy értékelték, hogy az Európai Bizottság (EB) küldöttei ultimátumot intéztek a miniszterelnökhöz – magyarázta egy név nélkül nyilatkozó kormányzati forrás a hvg.hu-nak, miért szakadtak meg az egyeztetések.

Orbán és két gazdasági minisztere - visszadobta az ultimátumot

Fotó:

Úgy tudjuk, az IMF és az egyeztetésre nagyobb befolyással bíró EB jóval többet kért, mint amit később Olli Rehn nyilvánosságra hozott. Hivatalosan meg nem erősített információink szerint a jegybanktörvény-tervezet visszavonásán felül az egykulcsos személyi jövedelemadót (szja) kétharmados törvénybe foglaló úgynevezett stabilitási törvényjavaslat parlamenti vitájának leállítását kérte, továbbá egyértelművé tette, hogy csakis a gyakori ellenőrzéssel járó, szigorúbb feltételeket támasztó stand by típusú IMF-hitelhez járul hozzá.

Információink szerint az egyeztetések már csütörtök késő délután megszakadtak, mert a miniszterelnök jelezte, ha a delegáció nem nyitott a kompromisszumokra, akkor ezeket a feltételeket nem tudja elfogadni. Az említett, név nélkül nyilatkozó kormányzati forrás azt mondta, az IMF misszióvezetője, Christoph Rosenberg kész volt engedni, viszont a Brüsszelben lévő Olli Rehnnel folyamatos kapcsolatban álló EB-delegáció Orbán álláspontját látva inkább most lezárta a tárgyalásokat. Ezt a forrás úgy értékelte, a bizottság küldöttei eleve úgy jöttek Magyarországra, hogy tudták, most nem lesz megegyezés, azaz számoltak az orbáni nemmel.

Úgy tudjuk, ezt a kormányban és a Fidesz legfelsőbb köreiben úgy értékelik, hogy az EB – részben az amerikai diplomácia támogatását is élvezve – olyan helyzetet próbál előidézni Magyarországon is, ami idén ősszel Görögországban és Olaszországban is a miniszterelnök távozásához és egy szakértői kormány létrehozásához vezetett. Egy kormányzati forrás azt mondta, az utóbbi hetekben folyamatosak a tapogatózások, állítólag fideszes politikusokat is megkerestek, de a kormánypárt és a kabinet felzárkózott Orbán mögé. A Fideszben úgy vélik, ebbe a sorba illik az alapjogi biztos, Viviane Reding levele is, amely az ombudsmani rendszer átalakítását és a főbíró menesztésével járó igazságszolgáltatási átalakítást kifogásolta, és az EU-s Alapjogi Chartába ütközőnek tartja.

A miniszterelnök kételyei

Információink szerint a kormányfő továbbra is úgy ítéli meg, hogy Magyarország képes finanszírozni magát a piacokról, csak a gazdasági válság további mélyülése esetén lenne szükség az IMF-hitel lehívására. Ezért elegendőnek tartja a kisebb ellenőrzéssel járó rugalmas hitelkeretet, ám a szigorúbb felügyeletre törekvő EB szerint ehhez nem elég erős az ország gazdasága.

Miből válogathat az IMF?

Az Orbán-kormány eddig nem konkretizálta, pontosan milyen hitelkeretet vár a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól. A Nemzetgazdasági Minisztérium november közepén úgy fogalmazott, új típusú megállapodást kötne, amely nem hitelfelvételről szólna, lényegében biztosítást kötnénk. Ennek alapján a kormány három IMF-konstrukcióval számolhat. Az egyik az úgynevezett rugalmas hitelkeret (Flexible Credit Line, FCL), amit a Valutaalap erős gazdasági alapokkal, jó mérlegteljesítményekkel, megbízható gazdaságpoltikával rendelkező országoknak kínál válságmegelőző céllal. Az ezt kérő ország a keretet gyakorlatilag automatikusan megkapja, ha megfelel az előre ismert feltételeknek. A keretből szükség esetén le lehet hívni, mégpedig külön eseti teljesítményellenőrzés nélkül. Ilyet kapott Lengyelország 2009-ben, majd idén januárban.

 

Egy másik lehetséges konstrukció az úgynevezett elővigyázatossági és likviditási hitelkeret (Precautionary and Liquidity Line, PLL), amit a Valutaalap olyan, megbízható politikát követő és stabil fundamentumokkal rendelkező országoknak ad, amelyek a sérülékenységük miatt nem felelnek meg a rugalmas hitelkeret szigorúbb feltételeinek, de nincs szükségük készenléti hitelkeretre. Az említett két konstrukció feltételeinek jelenleg nem valószínű, hogy maradéktalanul megfelelne Magyarország, ezért inkább készenléti hitelkeretet (Stand-by Arrangement, SBA) vagy ennek az elővigyázatossági változatát kaphatná meg. Ez ugyanolyan lenne, mint a 2008-as IMF-EU-hitelünk és ugyanolyan szigorú feltételekkel járna, amiket negyedévente felülvizsgálna a nemzetközi szervezet.

Kormányzati forrásunk szerint az szja-t sarkalatos törvénnyel bebetonozó stabilitási tervezethez azért ragaszkodik a miniszterelnök, mert úgy látja, az összefüggésben van a tervezett – és a legutóbbi uniós csúcson a brit vétó miatt megfeneklett – uniós stabilitási paktummal, mellyel a nagyobb tagországok azt szeretnék elérni, hogy lehetőleg minden csatlakozó vesse alá a költségvetési politikáját – adott esetben az adópolitikáját – a szigorúbb uniós elveknek. Kormányzati forrásból úgy tudjuk, az EB-nek azért nem tetszik az adókulcs bebetonozása, mert szeretné, ha Magyarország továbbra is nyitott maradna ebben a kérdésben a paktum aláírásáig – de egyébként sem szokás adószabályokat kétharmados törvényben szabályozni.

„Orbán úgy látja, ha Brüsszel bármilyen formában beleszólást kap a tagállami adópolitikába, azzal Kelet-Európa az utolsó esélyét veszítené el, azaz az alacsonyabb adók jelentette versenyelőnyét” – mondta a kormányzati politikus, aki szerint a miniszterelnök elsősorban ezért hezitált a legutóbbi uniós csúcson. „Tele van kételyekkel, szűk körű beszélgetéseken gyakran bírálja az EU vezetőit, amiért nem képesek hatékonyan irányítani az országaikat és az uniót. Ugyanakkor attól is fél, hogy a tervezett szigor mögött nincs társadalmi felhatalmazás, a paktum elfogadása az euroszkeptikus, populista pártok előtörését hozhatja, ami előbb-utóbb az EU bukásához vezet” –  vázolta forrásunk, hogyan gondolkodik az unió jövőjéről a kormányfő.

Simor alkupozícióban?

Forrásunk szerint a jegybanktörvény-tervezet körüli vita sem arról szól, hogy az Európai Bizottságnak vagy az IMF-nek egyes passzusokkal lenne gondja. Fontos megjegyezni, a hvg.hu Brüsszelből úgy értesült, hogy az Európai Bizottságnak az az egyik legnagyobb problémája a tervezett új szabályozással, hogy szembemegy az uniós alaptörvény jegybanki függetlenséget garantáló – Magyarország által is vállalt – cikkelyével. Lázár János frakcióvezető egyébként a pénteki Fidesz-KDNP frakcióülésen, Rogán Antal pedig a plenáris parlamenti ülésen azt mondta, az EKB konkrét kifogásai alapján a parlament szakbizottságai még módosíthatják a tervezetet.

„Ez egy filozófiai vita, ami arról szól, hogy rendkívüli helyzetben el lehet-e térni az utóbbi években meghatározóvá vált vonalas monetáris politikától, és segítheti-e a jegybank a kormány politikáját” – magyarázta a kormányzati forrásunk saját álláspontjukat. Úgy tudjuk, a miniszterelnök részben Surányi György volt MNB-elnök – a CIB Bank vezetőjének – ötletét magáévá téve azt szeretné, ha a nemzeti bank devizatartalékának egy részéből – információink szerint 4-5 milliárd eurót a 35 milliárdos összegből – forintforrásokat teremtve segítené a gazdaság hitelezésének beindítását. Forrásunk szerint Orbán úgy látja, jelenleg nincs is szüksége ilyen magas devizatartalékra az országnak.

Bevonni a jegybankot

Surányi már 2009-ben felvetette, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), a jegybank és a kormány együttműködésében kellene felpörgetni a hitelezést és lenyomni 13-15 százalékos forinthitel-kamatokat.

 

A CIB elnöke a Magyar Narancsnak 2009 júliusában azt mondta, az MFB-nek kellene egy év és egy napos lejáratú kötvényt kibocsátania, amelyet vagy közvetlenül, vagy közvetetten a kereskedelmi bankokon keresztül az MNB lejegyezne a mindenkori alapkamatnak megfelelő hozamszinten. Az MFB ebből a forrásból 3-4 éves lejáratú kölcsönt nyújtana a kereskedelmi bankoknak, amelyek ebből a középlejáratú forrásból nyújtanának 6-8 éves lejáratú hitelt a kkv-szektornak, a nagyvállalatoknak, de akár a lakosságnak is.

 

A kereskedelmi bankok csak akkor hívhatnák le a hiteleket, amikor az ügyfelek igénybe veszik őket. A költségeket tekintve az MFB öt százalékon nyújthatná a hitelt a kereskedelmi bankoknak, melyek maximum 1,5 százalékpontos kamatfelárat rakhatnának rá, az MFB-nél keletkező kamatveszteséget (a jegybanki alapkamat és az öt százalék közötti különbséget) pedig a központi költségvetés állná.

Ugyanakkor a kormányfő azt is szeretné, ha a kereskedelmi bankok MNB-nél tárolt betétállományát is mozgásba lehetne hozni és ki lehetne vinni hitelek formájában a piacra.

„A nemzetközi szervezetek foggal-körömmel ragaszkodnak Simor Andráshoz, aki viszont minden megkeresésünktől elzárkózik” – mondta a kormányzati forrás. Úgy tudjuk, az utóbbi hetekben több ötletet is felvetettek az MNB elnökének, de Simor ezeket túl kockázatosan tartotta, és úgy vélte, ezzel a jegybank túlterjeszkedne a törvényben leszögezett feladatkörén, az új törvénytervezetet pedig élesen bírálta. A hvg.hu több kormányzati és fideszes forrástól is úgy értesült, ezt rossz néven veszik a kabinetben, úgy értékelik, hogy az MNB elnöke azért nem nyitott a kormány felvetéseire, mert – ahogy egy kormánypárti politikus fogalmazott – „politizál”, és mindenáron „szembe akar menni Orbánnal”.

Ez az évelés ott sántít, hogy az MNB elnökét nem most kezdte támadni a Fidesz, hanem már ellenzékben is, majd több hullámban, miután kormányra került. A kormányerők mindent megtettek annak érdekében, hogy Simor maga álljon föl, s miután nem volt erre hajlandó és a gazdasági növekedés sem akart beindulni, döntöttek a jegybank jogi szabályozásának drasztikus átfogalmazása mellett, ami alapjában sérti az MNB eddigi függetlenségét.

Mennyi pénze van a bankoknak az MNB-nél?

A bankok az úgynevezett kéthetes MNB-kötvényben tartják a pénzük egy részét a jegybankban. Az MNB heti egy alkalommal, aukció keretében bocsát ki kéthetes lejáratú kötvényt, amiből a kereskedelmi bankok mennyiségi korlátok nélkül vásárolhatnak. A bankok jelenlegi kéthetes kötvényállománya több mint négyezer milliárd forint.

 

A kéthetes MNB-kötvény a jegybank legfontosabb eszköze, ugyanis a kéthetes kötvény kamata a jegybanki alapkamat. Az alapkamat hatása lényegében a kéthetes MNB-kötvényen keresztül érvényesül a gazdaságban: ha magas az alapkamat, vagyis a jegybank magas kamatot fizet a kéthetes kötvények után, akkor ez arra ösztönözheti a bankokat, hogy több pénzt tartsanak a jegybankban és kevesebbet helyezzenek ki a gazdaságba. A kormányfő célja, hogy a kéthetes kötvényből több pénz áramoljon vissza a gazdaságba, így leginkább egy olyan gazdaságpolitikával tűnik elérhetőnek, amely a jegybanki alapkamat, valamint a bankok kockázatkerülésének csökkenését eredményezné.

„Adu a tárgyalásokra”

Ennek ellenére kormányzati forrásunk szerint nem akarják mindenáron „leszedni” Simort, ebben és a jegybanki törvénytervezet ügyében készek egyezkedni az EB-vel és az EKB-vel. „A taktikánk része, hogy az MNB és a PSZÁF összevonására vonatkozó javaslatunkba beépítettük az IMF 2009-es felvetését is, amely a pénzügyi felügyelet beolvasztását szorgalmazta” – mondta a kormányzati forrás, aki szerint így a Valutaalap nem tud egyértelműen nemet mondani a felvetésre (a parlament előtt lévő mostani tervezet része, hogy a jegybankelnököt az újonnan létrejövő szervezet alelnökévé fokoznák le). „Ennek ellenére ez csak egy lehetőség, nem ragaszkodunk hozzá, egy adu a tárgyalásokra” – avatta be lapunkat terveikbe (megjegyzendő, hogy sem az EKB, sem az EB, sem a jegybankelnök nem az MNB-PSZÁF összevonást kifogásolta elsősorban, hanem a jegybanktörvény csak formálisan puhább tervezetét).

Orbán a parlamentben - jön a frakciókormányzás?

Fotó:

A hvg.hu által megkeresett kormányzati és fideszes források az utóbbi napok fejleményei ellenére optimisták. Szerintük az IMF-EB-küldöttség távozása nem jelenti a tárgyalások végét, és jövő év elején meg fognak egyezni. Információink szerint Orbán Viktor abban bízik, hogy az EU-s stabilitási paktumról folyó tárgyalásokon partnerekre fog találni a kilenc hezitáló tagállam között, amivel javíthatja Magyarország alkupozícióját az IMF-hitelről való egyezkedéseken is.

Fideszes forrásaink viszont úgy értékelik, hogy a miniszterelnököt jelentős mértékben hátráltatja a kormányzati munka lassulása, a tavaly létrehozott csúcsminisztériumi struktúrának az utóbbi fél évben felszínre került gyengeségei. Az egyik forrásunk szerint Orbán kezdi belátni, hogy ez a szerkezet alkalmatlan a gyors és hatékony ügykezelésre, ezért rövidesen át fogja alakítani a kormányát – és nem csak személycserék lesznek. Addig viszont – ahogy egy forrásunk fogalmazott – „a frakción keresztül kíván kormányozni”, a leglényegesebb, a tárgyalási alkupozíciót is javító változásokat képviselői módosítókkal kívánja keresztülvinni. Forrásaink szerint ezért szorgalmazta több képviselőtársával együtt a frakcióvezető a házszabály módosítását, a tartalmi változásokat is lehetővé tevő zárószavazás előtti módosítók engedélyezését, illetve a sürgősségi eljárásoknál az ellenzék támogatását igénylő négyötödös szabály eltörlését.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés
74 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2011. december 22., 14:17 zolt1

Yusa
Az arany készleteket innen találtam meg mivel a mnb-hez hiába ütöttem be nem találtam.
https://docs.google.com/viewer
http://www.mgyosz.hu/hu/index.php?lang=hu&fo=2&al=3&url=../gazdhirek/20040123/aranylaz.htm
A euro készleteket meg több helyről népszabadság stb ,amit a keresőre kidobott.
Ott nem kereshetem ahol nem ír rá semmi (élből MNB nél kerestem).

Leírtál valamit ez tény.
De,hot semmi köze ahoz amit megemlítettem,hogy ott valami nem stimmel a "média szerint" stb.
Honnan vetted azt,hogy 40 milliárd eurora töltötték fel a készletet,mert a média az 2009
es rekordszintű 30 milliárd euroról ír.
Hol lehet megtalálni azt ,hogy az mnb 2001 ben adta el amit a fityisz szavazott meg?
Mert ezek szerint aki evvel foglalkozott ,"Dr Lentner Csaba" nem jól fogalmazott ?
Mely újságot- médiát kellene nézni -olvasni ahol a te álltalad említett dolgokat
alátámasszák?
2001 es arany eladásról semmi infot nem találok..(neten)

Másrészt érdekes az szerintem hogy hosszú ideig közel 15 milliárdos volt a tartalék,majd
növelve lett, több mint 2x esére és mégis romlik a forintunk.
Szívesen olvasok több helyen,nem vagyok leragadva egy oldalnál,amennyit az időm enged
és ami érdekel azt szívesen olvasom.Az,ha valaki a tűzhöz közel van és jobban melegszik
az nem érdekel,viszont ha több embert érint akkor már igen.
Pl hogy,eltudták e anno adni a molt vagy sem az sem érdekel,viszont az arany-és deviza
tartaléka történetete igen.
Jó ötlet volt e eladni,vagy szándékos volt,ill ha jó gazdasági lépésként ellett adva időben ,miért nem lett vissza vásárolgatva .
Mit csinálnánk a tartalék euroval,ha teszem azt 3 éven belül elértéktelenedne?
Mivel nekem is van egy nézetem ami 2 hatalomról szól,van a kormány és a nem látható pénzügyi hatalom,akik megszerzik a főbb gazdasági tulajdont.
És mivel az olvasott alapján 91 ben lett eladva surányi alatt majd később újra ő volt
a jegybank elnöke és nem vásárolt vissza így szándékos leépítésnek vélem.
Kiknek a nyomására,stb ..ez a kérdés.
(aranyra nem kell védőháló, bármikor értékesíthető-vásárolható a pénz inflálódik,de csak mint laikus ez a véleményem)

Kösz a választ

2011. december 21., 22:23 yuasa

zolt1!

Mint már korábbi, hasonló témájú, beszélgetésünkben említettem, nem az a baj, hogy ilyen silány,rosszhiszemű, megtévesztés céljából létrehozott, irományokat olvasol,mint amit beidéztél, hanem az, hogy még a nap-mint nap, testközelből megélt dolgokkal sem veted össze, így rendszerint a hitvány irományt szerzők szándéka szerinti téves következtetésre jutsz.
Ahonnan aztán hatökörrel sem lehet kimozdítani, mint ahogy a múltkor is mindhiába idéztem az MNB aktuális adatsorát, az elérési úttal együtt, neked.

Lerakom eléd a valóság LEGO-jának elemeit, oszt lássuk mire jutsz velük:

90-es évek eleje:
- állami bankrendszer
- likviditáshiány a többszöri százmilliárdos konszolidáció ellenére
- kamatszint 35-40%
- magas infláció
- Keleti piac már nincs, nyugati még nincs, belső piac felvevőképessége kicsi
- megszűnő munkahelyek, extra munkanélküliség
- kádári állami ellátó rendszerek magas finanszírozás igénnyel
- működő tőke beáramlás nulla
- nincs jelentős piacképes állami vagyon ( a MOL-t többszöri nekifutásra sem voltak képesek értékesíteni bagóért sem 94-ig)

MNB vezér és a hazai fizetőeszköz fedezete:

- a dollár, EUR aranyfedezetű fizetőeszközök
- a fedezet minimálisan szükséges nagyságát meghatározzák nemzetközi standardok, a rövid lejáratú hitelállomány, vagy az adott gazdaság importigénye, függvényében, az adott gazdaságra jellemzőbbnek megfelelően,
- az MNB elnök hatásköre, csak a standardok által meghatározott minimum védelméig terjed, a minimum fölött a kormány diszponál (ld. MOL részvény visszavásárlás a devizatartalék terhére)
- a 2001-es aranytartalék eladás kormányzati döntés volt(meglehet csurrant-cseppent valami belőle vityának is,mert előtte esküdt ellensége volt Surányinakl, azután meg kebelbarátok lettek)
- a dollár meredek gyengülése már 97-ben elkezdődött, az EUR-t csak 2000-től vezették be

2011. december 21., 15:54 zolt1

Yusa /2011. december 19., 20:54 hozzászóláshoz reagálnék/

"17,5 milliárd EUR-t tett ki, oszt’ a fletóék töltötték föl 42 milliárd EUR-ra"
42 milliárd dollárra
Részben hitelből töltötték fel amit ugye fizethetünk vissza
2007. december végi 16,385 milliárd euro volt a tartalék
2008 február,15 milliárd 539 millió euró
A tartalékok a nemzetközi pénzügyi szervezetektől és az EU-tól 2008 októberében felvett
20 milliárd eurós hitelkeret felhasználása révén nőttek.
Értékük 2008 októberében 17,8 milliárd eurót, 2008 november végén
2008 októberében felvett hitel után 22,8 milliárd eurót tett ki.
Több mint 2x a eu tartalék 4 év alatt.
-------------------------------------------
Másrészt az arany eladása.
"Az IMF rangsora szerint nálunk kevesebb aranytartaléka a legszegényebb afrikai országoknak van csak, ennek a helyzetnek a kialakulásáért sokan Surányit okolják. A mostanra 3,1 tonnásra fogyatkozott aranykészlet nagy része 1990-ben, jegybankelnöksége idején fogyott el. Akkoriban főleg dollárt vásároltak az unciánként 370 dolláros áron eladott aranyért. A jegybank a lépést az akkori nemzetközi tendenciákkal magyarázta, és arra hivatkozott, hogy az arany hozama jóval kisebb, mint az érte kapott dolláré. Az amerikai valuta értékének romlása miatt később a jegybank fokozatosan áttért az euróalapú tartalékokra, így védekezve a dollár árfolyamcsökkenéséből adódó veszteségek ellen. Szakértők szerint az eladás csak rövid távon hozhatott pozitív eredményt, középtávon azonban – az arany drágulása miatt – több milliárd dolláros veszteséget okozott. Surányiék a 65 tonnás aranykészletből 62 tonnát teljes egészében értékesítettek, minimálisra csökkentve készleteinket."
90-91-ben majd 95-2001 ben volt a jegybank elnöke
94-98 közti kormány alatt került újra be az elnöki posztra.
----------------------------------------
Úgy néz ki a "független jegybank" csak tőlünk és a kormánytól független.
A kormányt még el tudjuk távolítani,ha nem végzi jól a dolgát.
Viszont a jegybank felette áll nem tudunk rájuk hatni,vagy jól vagy rosszul ,de végzik
a dolgukat ahogy akarják ,vagy egyébb érdekeltségeknek megfelelően.

Lehet jó ötlet volt akkor eladni,mint laikus nem értek hozzá.
Viszont amikor a dollár helyett euro lett vásárolva én részben aranyat is vettem volna.
és azóta is a + éves tartalék növelések kb 50% áig,de mint mondtam én nem értek hozzá.
Valójában az arany eladást is lehet szavaztatni kellett volna ,elvégre a forint-deviza féke.
"Szakértők szerint az eladás csak rövid távon hozhatott pozitív eredményt"
Nem az a gond hogy el lett adva,hanem az hogy nem volt szakértő aki később visszavásárolgassa apránként vagy a felét.

Nagyjából így látom

2011. december 21., 14:40 Ströhagen Laszlo

Mit jelent - Liberalbolsi?
Èn is abba a generázióba tartozom ahol még a bolevisták és a Liberálisok külön kategoriába tartoztak. Ezt a magyarok találták ki - uj Charles-Louis de Secondat Montesquieu - született a Panonia földjén! Igazán gratulálok az ùjfasiszta ORBÀN - Mártonyi gárdának az Agricolával (az paraszt olaszúl) a C aki most lett nagykorú és a Yuasa BANDÁT. Mivel mi északot képviseljük én Svédországot Kosa pedig Norwegiát így le kell csapnunk az ùjfasiszta antiszemita, anti anti bandára. Mi nyugdijasok beleülünk a mi második világhábosús tankunkba és elfoglaljuk Budapestet a Luxemburgiakkal és a harcos Vatinkánnal. Elnézést kérek de most hiv a növér és a WC-re fog kisérni engem és a norvég társamat. Viszontlátásra az esti Te után.

2011. december 21., 14:03 yuasa

Kosa Lajos!

Sajna ki kell ábrándítsalak.

Neked nincs véleményed!

Csupán hajdani vélt/valós sérelmeidért próbálsz "elégtételt" venni bárkin, aki nem hajlandó melléd állva asszisztálni a kis bosszúszomjas, önámító műsorodhoz.
Bármennyire szeretnél "erőt mutatni", minden vicsorgásoddal csak egyre jobban kitárulkozol, miáltal azonnal látható, hogy gyötör a lelkiismeret amiatt, hogy az itt hátrahagyott elődeidről sem gondoskodtál méltó módon, és talán az utánad következőkről sem, ha egyáltalán vannak utódaid, akik részben neked "köszönhetik" a létüket.

Zavar téged, hogy a munka művészetének az "előadói/eladói" ágán primadonnáskodva nem marad utánad semmi, amint kikoptál a nehezen felturbózott "porszívóügynökösdiből", ezért kapaszkodsz „új küldetésekbe”, szokásod szerint úgy, hogy fingod nincs annak mibenlétéről , valóságtartalmáról, így „politikai véleményformáló” próbálkozásaid is csak a „hitvány bóvli kategóriába” férnek be.

Csak a magad „értékrendjét” tükrözik vádaskodásid, amik hidd el nyomot sem hagynak senkiben.
Sem a magamfajta, a munka alkotó/értékteremtő oldalán tevékenykedő, „műszaki szakbarbárban”, hisz alappal bíró reményeim szerint még az unokámnak is hasznára válik az a tudás, amit sikerült felhalmoznom.
Sem a, gyerekeimmel egyidősnek tűnő, @C. fórumtársunk képviselte generációban, akik küzdenek azon katyvasz élhetővé tételével, amit mi hagyunk rájuk, mint „életteret”.
Ehhez a küzdelemhez a legkevésbé sem hiányzik a te kívülről harsogó ugatásod, amiben még mindig csak a saját problémáiddal van elfoglalva.

Te már csak azért sem érezheted, a hazai kortársaim által már messziről felismerhető bűzt, amit a mostani hatalom által kókányolt egy párti autokrácia ótvaros ketrece áraszt, mert te nem ilyen ketrecben voltál kénytelen leélni az életed nagyobbik felét, megküzdeni a harcaidat.

Ha netán maradt még az önmarcangolásodat túlélő „épp felület” a „lelkeden”, küldök neked „karácsonyi jókívánságképpen” egy klipet, hátha megnyugtat valamelyest:

http://www.youtube.com/watch?v=tOXFteHq8kg

További 69 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Megszakadt tárgyalások: Orbán fejét akarná az Európai Bizottság?
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X