Game over: Miért szűnt meg 27 év után a nyomtatott PC Guru és GameStar?

Balogh Csaba

6 perc

2020.01.12. 07:15

Huszonhét év után megszűnt a videojátékokkal foglalkozó nyomtatott sajtó Magyarországon. A decemberi lapszámaikkal egyszerre elköszönt két gamermagazin, a PC Guru és a GameStar sorsát kiadóik egyaránt a print lappiac hanyatlásának nyakába varrják. A probléma ennél valamivel összetettebbnek tűnik.

Nem vész el, csak átalakul. Így summázható a sok ezer karakternyi cikk és közösségi webes hozzászólás, valamint több órányi videós anyag, melyekben a videojátékos szaksajtó hazai képviselői azt fejtegetik, mi is történik 2020-ban a PC Guruval és a GameStarral. A két brand az újságos standokról és a postaládákból tűnik el. Online, ígérik, még nagyobb erőbedobással folytatják.

Elsőként a PC Guru újságról derült ki, hogy megszűnik. Az 1992 júniusa megjelenő lap "nem kizárólag egy szimpla magazin, hanem a játékimádat és számítógépek szeretete karakterekbe, hasábokba és oldalakra öntve. Nemcsak egy cím, hanem több korszakon átívelő rajongói történet, amit egyszer megalkottak, majd sikerre vittek, akár meg is mentettek". Böjtös Gábor főszerkesztő tavaly novemberében írt soraiban nem csak egy kis pátosz, hanem nagy igazság is rejlik. Az eredetileg Guru, majd 1995-től PC Guru neve valóban fogalomnak számít a számítógépes játékok kedvelői körében.

A lap több generációnak volt meghatározó, az elmúlt közel három évtizedben aligha akadt olyan osztályterem, ahol ne forgott volna időnként egy-egy példánya.

Később ugyan, de hasonló rajongói bázist épített ki a hazai piacra 1999 őszén belépett – megszűnését egy december elsején utolsó esélyként bejelentett rendkívüli előfizetői kampánytól függővé tévő – GameStar is. Ugyan mindig is volt keresztolvasottságuk, de mindkét lap képes volt maga mellé állítani egy törzsközönséget, a kemény magnak pedig megvolt a markáns véleménye a konkurens kiadvány színvonaláról.