Egyelőre a magyar gazdaság is keresi a fogást a koronavírus-helyzeten

2 perc

2020.03.11. 12:50

2020.03.11. 13:06

Nagyon szűk az a réteg, amely nem veszít a vírus terjedésével, miközben szinte mindenkit érint a járvány. Összefoglaljuk eddig hogyan reagáltak a piaci szereplők.

Fellendítette a koronavírus az ingatlanpiacot – állt elő az elsőre meghökkentő diagnózissal az egyik piaci szereplő, a GDN Ingatlanhálózat. Elemzői legalábbis az utóbbi hetekben tapasztalt keresletnövekedést nem tudták másnak tulajdonítani, mint annak, hogy a tőzsdéken kialakult pánikhangulatban a befektetők biztonságosabbnak vélt menedéket kerestek a pénzüknek. Óvatosabban fogalmaznak az Ingatlan.com-nál: ők is látják az élénkülést, de azt egyelőre nem, hogy ez minek köszönhető.

Beletaposott viszont a fékbe az idegenforgalom. Az Airbnb-piac egyenesen zuhanórepülésbe kezdett, és a profi turisztikai szolgáltatók is szenvednek. Utóbbiaknál már a három tavaszi hónapra lefoglalt utak 16,4 százalékát mondták le a tíz legjelentősebb küldő országból, és a visszakozások száma napról napra nő. Az arányba ráadásul még nem értendő bele a teljes karantén alá vont Olaszországból érkezők kiesése. A Magyar Turisztikai Ügynökség már reagált, egymilliárd forintos vis maior keretet hozott létre a nehéz helyzetbe került cégek megsegítésére.