Hogy a csudába szerzett Magyarország olyan sok érmet az olimpiákon?

HVG

3 perc

2020.02.26. 15:00

A medálokért nemcsak a sportolók, hanem a kormányok is versenyt futnak, pláne, ha országuk felsőbbrendűségét kívánják demonstrálni. A szocialista államok kormányai ilyenek voltak, és ez így maradt a rendszerváltások után is.

Az 1988-as szöuli olimpia óta Magyarország összesen 150 érmet szerzett a nyári ötkarikás játékokon. E másfél száz medál 21-gyel több annál, mint amennyit a hazai népességszám és gazdasági potenciál alapján (elsősorban e két tényező együttesen befolyásolja a nemzetek szereplését az elemzők szerint) a magyar olimpiai válogatottaknak nyerniük kellett volna – derül ki a Statisztikai Szemle című folyóirat legfrissebb számának egyik tanulmányából.

A Duráczky Bálint és Bozsonyi Károly által jegyzett írás egyebek közt arra keresi a magyarázatot, hogy évtizedekkel a szovjet blokk szétesése után miért szerepelhetnek még mindig meglehetősen jól a volt szocialista országok versenyzői a négyévente megtartott sportversenyeken a velük nagyjából egy „súlycsoportba” tartozó más nemzetekhez képest.