"A tőgyet nem tudjuk leállítani" – élelmiszer lesz, bármekkora legyen is a válság

Kovács Gábor

3 perc

2020.03.30. 09:00

Akadozik a külkereskedelem és vele az élelmiszerexport. Már csak emiatt sem kell félni attól, hogy veszélyben lenne a hazai ellátás, a mezőgazdaságban azonban emelkednek a beszerzési árak, miközben az eladásiak csökkennek.

A járványtól félő vásárlók rohama nem csupán a nagy üzletekből tüntette el a lisztet; már a sarki kisboltban sem rakják ki a polcra, hanem egyszerűen lepakolják a bejárat mellé. Pedig a legpesszimistább forgatókönyvek szerint sem fordulhat elő, hogy az élelmiszer-ellátás komoly veszélybe kerüljön, így fölösleges erre készülni.

Észak-Olaszországban például már leállították a gazdaságot – kivéve a létfontosságú ágazatokat, köztük a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart. Az élelmiszerboltok nyitva maradhattak, és a kijárási tilalom sem vonatkozik a vásárlásra. Magyarországon is valami ilyesmire számíthatunk. A legrosszabb esetben egyes termékekből felléphet hiány, de az éhezéstől még akkor is nagyon messze leszünk.

Még csak arra sem kell számítani, hogy az élelmiszerárak az egekbe emelkednének. A hentespultokban itt-ott meglehetősen nagy számokat lehetett ugyan látni, de Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke azt nyilatkozta, csak a hirtelen megugrott keresletre nem tudtak egyik napról a másikra reagálni a csirketartók és -feldolgozók. És persze voltak kiskereskedők, akik visszaéltek a helyzettel.

A válság miatt sokan veszíthetik el az állásukat, ha pedig több a munkanélküli, akkor csökken a fizetőképes kereslet, ami korlátozza az áremelések lehetőségét. A gyenge forint miatt jobban megérné exportálni, ám a kivitel is akadozik a járvány miatt. Ezért túlkínálat alakulhat ki a hazai piacon, ami ugyancsak lefelé nyomja az árakat.