Helikopterpénz az MNB-től? Csak nehogy kormányközeli reptereken landoljon

3 perc

2020.04.23. 13:00

Röpködnek a tíz- és százmilliárdok, de azok nyomon követése totál reménytelen próbálkozás. Az átírt költségvetés soraiban láthatatlanok.

Jól megdicsérte a pénzügyi kormányzatot a Költségvetési Tanács: egyetért azzal, hogy az államháztartás hiánya az idén sem lépheti túl a hazai össztermék három százalékát, és helyesli, hogy a növekvő államadósság finanszírozásában alapvetően belső forrásokra számít.

Ebből a véleményből némi kremlinológiai, pontosabban orbánológiai rutinnal csupán két apró mellékmondat tűnik föl. Egyrészt az elvárás, hogy a szükséges kiadásokra, a gazdaság újraindításának ösztönzésére felhasználandó összegeket „szabályos, átlátható, elszámoltatható módon” használják fel. Ennek egyelőre semmi jele. Másrészt a Költségvetési Tanács megemlíti, hogy „bizonytalan a járvánnyal összefüggésben kialakuló gazdasági válság lefutása, ami nagymértékben megnehezíti a várható makrogazdasági pálya pontos előrejelzését”. Olyannyira, hogy a pénzügyi tárca az idei prognózis aktualizálását eddig megspórolta.

Nincs új bevételi és kiadási előirányzat, hiánycél, GDP-becslés, inflációs előrejelzés, valamiféle vízió a foglalkoztatottság alakulásáról és megannyi apróság, ami a költségvetés kormányhatározatokkal történő napi módosítgatásait alátámasztaná.

A pénzügyi tárca szemlátomást el akarja kerülni a Gyurcsány-kormány 2008-as hibáját. Mert miután a globális válság októberben elérte a magyarországi pénzpiacokat, az őszi hónapokban rövid időn belül háromszor is korrigálták a 2009-es évre vonatkozó költségvetés tervezetét: a kormány benyújtotta, visszavonta, új változattal állt elő, sőt harmadszor sem átallotta módosító indítvánnyal megint átírni.