Kinek megváltás, kinek hideg zuhany az érkező olcsó ukrán gabona

Az állattenyésztők örülnek, a mezőgazdasági termelők hoppon maradhatnak, és akkor a bolti vásárlókról még nem is beszéltünk. A kormány összevissza beszél, korábban azt sürgette, ami miatt most fáj a feje.

Kinek megváltás, kinek hideg zuhany az érkező olcsó ukrán gabona

„Silány minőségű ukrán liszt ömlik be az országba” – ilyen és ehhez hasonló címekkel jelentek meg újságcikkek az elmúlt hetekben. A botrányt a malomiparban érdekelt Lakatos Zoltán, a Magyar Gabonaszövetség elnökségi tagja, a Hajdú Gabona Zrt. vezérigazgatója robbantotta ki, aki szerint a szemes gabona mellett az ukrán kereskedők már a kárpátaljai malmokban őrölt liszttel is megjelentek az országban.

Az agrárminiszter mielőbbi Nébih-vizsgálatot ígért, a hivatal azonban a HVG kérdését azzal hárította el, hogy az ügy még folyamatban van.

„Magyarország korábban évi 200 ezer tonna lisztet exportált és 50 ezret importált. Ez az arány mára megfordult, és nemcsak Ukrajnából, hanem Ausztriából, Romániából és Szerbiából is érkezik áru” – mondja Lakatos Zoltán. Cége laboratóriumi vizsgálatra is küldött mintát az ukrán lisztből, a jegyzőkönyvből (amelybe a HVG is betekinthetett) kiderült: az mind sikér- és fehérjetartalmában, mind sütőipari értékben elmarad a magyartól.

A fiatalok hozhatják el a lángosforradalmat a Balatonnál

A fiatalok hozhatják el a lángosforradalmat a Balatonnál

Miért vett meg egy nagy múltú, de veszteséges üzletláncot? Mit kellene csinálni ahhoz, hogy ne legyen méregdrága egy croissant? Mi a legnagyobb baj azzal, hogy a Balatonon még mindig ugyanúgy sütik a lángost? És miért nem érdemes mindenkinek akciózni a tejfölt? Andrejszki Richárddal, a Chef Market tulajdonosával beszélgettünk annak kapcsán, hogy cége a Culinaris új tulajdonosa lett.