Kinek megváltás, kinek hideg zuhany az érkező olcsó ukrán gabona

Az állattenyésztők örülnek, a mezőgazdasági termelők hoppon maradhatnak, és akkor a bolti vásárlókról még nem is beszéltünk. A kormány összevissza beszél, korábban azt sürgette, ami miatt most fáj a feje.

Kinek megváltás, kinek hideg zuhany az érkező olcsó ukrán gabona

„Silány minőségű ukrán liszt ömlik be az országba” – ilyen és ehhez hasonló címekkel jelentek meg újságcikkek az elmúlt hetekben. A botrányt a malomiparban érdekelt Lakatos Zoltán, a Magyar Gabonaszövetség elnökségi tagja, a Hajdú Gabona Zrt. vezérigazgatója robbantotta ki, aki szerint a szemes gabona mellett az ukrán kereskedők már a kárpátaljai malmokban őrölt liszttel is megjelentek az országban.

Az agrárminiszter mielőbbi Nébih-vizsgálatot ígért, a hivatal azonban a HVG kérdését azzal hárította el, hogy az ügy még folyamatban van.

„Magyarország korábban évi 200 ezer tonna lisztet exportált és 50 ezret importált. Ez az arány mára megfordult, és nemcsak Ukrajnából, hanem Ausztriából, Romániából és Szerbiából is érkezik áru” – mondja Lakatos Zoltán. Cége laboratóriumi vizsgálatra is küldött mintát az ukrán lisztből, a jegyzőkönyvből (amelybe a HVG is betekinthetett) kiderült: az mind sikér- és fehérjetartalmában, mind sütőipari értékben elmarad a magyartól.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.