Laikusként nagyon nehéz eldönteni, hogy a tüneteink élelmiszer-eredetűek-e, vagy valami más áll a háttérben. Viszonylag egyszerű, ha erőteljes allergiás tünetek (csalánkiütés, bőrviszketés, légutak duzzanata, nehéz légzés stb.) vagy emésztőrendszeri panaszok (puffadás, hasmenés, hasi fájdalom) tapasztalhatók, ez esetben néha még egyszerű megfigyelés is elegendő a probléma azonosításához. Sokszor azonban a tünetek nem túl erősek, nem is túl jellegzetesek, vagy nincs bennük könnyen azonosítható rendszer. Ezért olyan is előfordulhat, hogy évek óta fennálló, enyhe krónikus tünet (például hasfájás, haspuffadás) vizsgálata során csaknem véletlenszerűen derül ki, hogy táplálkozási eredetű a probléma oka.
Ha allergia vagy intolerancia gyanúja merül fel, mindenképpen szakorvost kell felkeresni, aki általában valamilyen speciális labor- és terheléses vizsgálat segítségével állítja fel a diagnózist. (A mindenre jó gyorstesztekkel viszont érdemes óvatosnak lenni, ezek általában túl érzékenyek, és hajlamosak több tucat allergént kimutatni.)