szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A műtétek végül nők ezreinek tehetik lehetővé a jövőben, hogy méh nélkül is gyermeknek adhassanak életet.

Négy amerikai nő kapott méhet élő donortól a Baylor Egyetem orvosi központjában Dallasban – értesült a rendkívüli hírről a Times. Februárban már végeztek méhátültetést az Egyesült Államokban, de ez volt az első alkalom, hogy élődonoros méhtranszplantációra került sor az USA-ban.

A négy műtétet szeptember 14. és 22. között végezték, ám ezek közül csak egy bizonyult sikeresnek: három méhet közvetlenül a beültetés után el kellett távolítani, mert a nők szervezete nem fogadta be az új szervet: a beültetett méhek nem részesültek kellő vérellátásban. Ám az egyik nőnek még mindig megvan a transzplantált méhe, és egyelőre semmi sem utal arra, hogy a szervezete arra készülne, hogy kilöki magából az új szervet.

Dr. Giuliano Testa, a Baylor központ vezető sebésze elmondta, hogy az eredmény egyrészt meglehetősen kiábrándítónak tartja, másrészt látja a hihetetlen fejlődést és a perspektívát maguk előtt, ráadásul van egy páciensünk, aki nagyon jól van. „Ez egyelőre csak a kezdete egy nagyon dicsőséges fejezetnek az orvostudomány történetében” – mondta.

Mind a négy nő Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH) nevű szindrómában szenved, ami azt jelenti, hogy méh nélkül születtek. Az Egyesült Államokban 4500 nő közül 1 érintett. A Baylor központban azt tervezik, hogy még az év vége előtt 10 méhtranszplantációt végeznek.

„Nem lehet, nem szabad lebecsülni a nők szándékát, akik normális terhességre, és arra vágynak, hogy saját gyermekük lehessen. Mindez része a természetünknek, a legalapvetőbb emberi működésnek” – tette hozzá Testa.

Baylor elmondta, hogy névtelen donáció történt, a méhdonorok önkéntes alapon, térítésmentesen ajánlották fel a méhüket. A nők, akik a szerveket kapták 20 és 35 év közöttiek, a donorok pedig 35 és 60 közötti nők. Összesen 50 nő ajánlotta fel a saját méhét. „Ez teljesen lenyűgözött” – nyilatkozta Testa. Jellemzően olyan nők jelentkeztek donornak, akiknek megvolt az esélyük arra, hogy gyermekük legyen, de már kicsúsztak a termékenységi korból.

A Baylor központban 5 órán át tartott, amíg a méhet eltávolították a donorokból, és további 5 óra volt, amíg beültették. Az átültetést végző csapatnak tagjai voltak a Baylor központ sebészei mellett azok a svéd szakemberek is, akik már korábban tapasztalatot szereztek a méhátültetésben: két sebész és két aneszteziológus, továbbá 7 nővér segítette a munkát.

A svéd orvosok azok, akik a világ első méhátültetését végezték 2014 elején. Ők szívügyüknek érzik, hogy ahol csak tehetik, megosszák a tudásukat a kollégáikkal. Éppen ezért több orvosi csapattal is együttműködnek. „Ha a sikeres műtétet, a sikeres méhátültetést senki sem tudja megismételni, akkor semmit sem ér az egész” – nyilatkozta Liza Johannesson, svéd sebész, aki szintén részt vett a méhtranszplantációban.

Baylor még azt is elmondta a lap munkatársainak, hogy egy méhátültetésen átesett nő 3 hónap után térhet vissza a normál, hétköznapi aktivitáshoz, a mesterséges megtermékenyítéshez (IVF=in vitro fertilizáció) pedig 12 hónapnak kell eltelnie.

 

Baj történt, mégsem sikerült az első amerikai méhátültetés

Szövődmény miatt mégsem sikerült az első amerikai méhátültetés: a szervet el kellett távolítani egy nappal a sikeres transzplantációt bejelentő sajtótájékoztató után - közölte a műtétet végző Cleveland Clinic.

Hont András: Többség törvényt bont

Hont András: Többség törvényt bont

Több mint 45 millió covidost tartanak nyilván a világban

Több mint 45 millió covidost tartanak nyilván a világban

Az oltásellenesség régebbi, mint az oltás

Az oltásellenesség régebbi, mint az oltás