A hipochondereken és az orvosokon kívül nem sokan foglalkoznak az elmebajjal. A betegségről kialakult kép a fejekben kábé a Száll a kakukk fészkére leszedált társulatának szűrőn áteresztett és mélyen eldugva tárolt mása. Hát, most elő a tudattalannal: összeszedtük olvasóinknak a rockzene és a pszichotikus tünetek kapcsolatának példáit. Elmebajnokság a WAN2-val.

Szerencsére egyes pszichotikusoknál a sötét szobába zárt tudat olyan erővel dörömböl, hogy kreatív terméke valamilyen formában eljut a külvilághoz. A WAN2 összegyűjtötte kedvenc betegeinket és tüneteiket. Ha magatokra ismertek, kérdezzétek meg orvosotokat vagy gyógyszerészeteket, a másik vonalon pedig hívjátok az egyik nagy kiadót és csináljatok villámkarriert.

1.
Hallucináció
Brian Wilson (ex-Beach Boys)


© WAN2
A Beach Boys fenoménját, Brian Wilsont belső hangok terrorizálták. Wilson esete annyiban különleges, hogy 1982 és ’92 között saját pszichiátere, Dr. Landy gyakorlatilag börtönbe zárta. Tíz évig nem beszélhetett a barátaival és a családjával, miközben a doktor annyi szert töltött belé, hogy nem bírt kitörni a dependens viszonyból.

Wilson először a hatvanas években kezdett el hangokat hallani, és idegösszeroppanással diagnosztizálták, amikor egy repülőgépről akart leszállni – az út kellős közepén.

Mindezt több évtizedes kálvária követte, és bár manapság már tudják mi a baja (átmenet a szkizofrénia és bipoláris depresszió között), Wilson továbbra is hallja a hangokat. Larry Kingnek azt nyilatkozta: ezek a hangok azt mondják neki, hogy meg fogják ölni. Új albuma azonban mégis Smile (Mosoly) címmel jelent meg és a kritikák szerint brilliáns. Igaz, régi mosolyról van szó,  egy félbehagyott zeneanyagot fejezett be - alig néhány évtizeddel azután, hogy elkezdte.

Hallgasd meg!
Brian Wilson: Smile (2004)

Olvasd el!
Larry King interjúja Brian Wilsonnal.

Dr. WAN2:
A beteg és a pszichiáter közötti ilyen természetű viszony a jatrogén ártalom. A függőség lehet egyoldalú és kölcsönös, de mindkettő rossz és különböző terápiákkal meg kell szüntetni.


2.
Dematerializáció
Richey James Edwards (Manic Street Preachers)

© WAN2
Richey James Edwards, a Manic Street Preachers roadból előlépett gitárosa már gyerekkorában is nagyszabású dolgokat vitt véghez: például írt egy 859 oldalas esszét Shakespeare-ről. Ilyen kezdet után mit is várhatnánk az érzékeny sráctól – aki a The Holy Bible című lemez szövegeinek 75 százalékát írta –, mint hogy beforduljon valamikor. Ez meg is történt. Nem elég, hogy Richey anorexiás volt és alkoholproblémákkal küzdött, felvette azt a rossz szokást, hogy különböző testrészein csikkek és pengék segítségével jelenítette meg aktuális paráját. Egyszer egy élő tévéadásban úgy összevagdosta magát, hogy kórházba kellett szállítani. 1995-ben eltűnt egy szállodából és többé senki nem látta. A kocsiját megtalálták, valószínű, hogy öngyilkos lett.

Hallgasd meg!
Manic Street Preachers: The Holy Bible (1994)

Dr. WAN2:
Az önsebzésről mindig személyiségzavarra asszociálok, az ilyen embereknél gyakori a habituális öngyilkosság. A vagdosás valamiféle megtisztulásra vagy vezeklésre szolgál. Erre nem gyógyszer, hanem beszélgetős terápia kell.

3.
Crazy Diamond
Syd Barrett  (ex-Pink Floyd)

© WAN2
Internetes berkekben terjed a hír, hogy Syd Barrett, a Pink Floyd egyik őstagja, készül a nagy visszatérésre, ami sokat elmond a rajongók mentális blueprintjéről. A Pink Floyd alapító tagja, aki debütáló lemezüket, a Piper At The Gates Of Dawn-t írta, a hatvanas években ipari mennyiségű LSD-t nyalt be. (Igaz, a Pink Floyd nagy ismerői közül sokan állítják, így is ő volt a legtehetségesebb a zenekarban.) A történet csúnyán folytatódott: az egyik tripen rajtaragadt és intézetbe került.
Roger Waterst annyira furdalta a lelkiismeret társa távozása miatt, hogy a későbbiekben számtalan számában foglalkozott a pszichés zavarokkal.

Hallgasd meg!
Pink Floyd: The Wall (1979)

Dr. WAN2:
LSD hatására kialakulhat pszichózis, és ezt általában nehéz és hosszadalmas kezelni.


4.
Sokk and roll
Roky Erickson

A világ első pszichedelikus rockbandája, a 13th Floor Elevators énekese, Roky Erickson csúnyán megszívatta magát, amikor 1969-ben találtak nála néhány füves cigit. A bíróságon azt állította, hogy elmebeteg, csak hogy ne kelljen börtönbe mennie. Rokyt komolyan vették. Olyannyira, hogy beutalták egy elmegyógyintézetbe kényszergyógykezelésre, ahol három évet töltött. Szegényt elektrosokkal kezelgették, ezért annak rendje és módja szerint meg is kattant. Miután kiengedték, még összeállt az Elevators, de a basszgitárost megölte a felesége, úgyhogy ezzel a zenekarnak befellegzett. Roky néha még fellép, ami azért is becsülendő, mert harminc éve él szociális otthonban. Manapság egyszerre több tévét néz folyamatosan, hogy elnyomja a belső hangokat, viszont gyógyszert már nem hajlandó szedni.

Hallgasd meg!
13th Floor Elevators: The Psychedelic Sounds Of The Snapper (1966)

Dr. WAN2:
Az antipszichotikumok normál adagokban szedve nem okoznak elmebetegséget, az alany nem hallucinál tőle. Inkább a mellékhatások mutatkoznának meg, például túlmozgásosság.

5.
Blackout
Craig Nicholls

2004 májusában a The Vines énekese, Craig Nicholls egy sydney-i tévéfelvétel alatt olyannyira bepipult a közönségre, miután hiába kérte őket, hogy ne dumáljanak, hogy elkezdett éktelenül üvöltözni velük és elküldte őket közelebbről meg nem nevezhető helyekre. Büntetésképpen a zenekart kitiltották a tévécsatornáról. Ezután Nicholls megtámadott egy fotóst, aki beperelte. A per kapcsán derült ki, hogy Nichollsnak Asperger-szindrómája van, ami az autizmusnak egy formája és egyebek között az érzelmi fejlődésben való visszamaradás, illetve a társadalmi túlélőképességek viszonylagos hiánya jellemzi. Nicholls megúszta, de a zenekarnak gyakorlatilag befellegzett, ugyanis a The Vines nem turnézhatott Winning Days című lemezével, sőt nem terveznek turnét későbbre sem az énekesük Aspergerére való tekintettel.

Hallgasd meg!
The Vines: Highly Evolved (2002)

Dr. WAN2:
Nem tudjuk, mi okozza az autizmust, ráadásul egy enyhén autista nagyon magas szinten is funkcionálhat, akár professzor is lehet. Az állapot kezelésére vannak gyógyszeres próbálkozások.


Marvin Gaye, Axl Rose, Iggy, Keith Moon (Oldaltörés)6.
Fóbia
Marvin Gaye

© WAN2
Marvin Gaye nem volt elég óvatos a drogokkal. A nyolcvanas évek elejére paranoiája odáig fejlődött, hogy golyóálló mellényben közlekedett testőrei társaságában, mert meg volt győződve arról, hogy valaki meg akarja ölni. Ha nem volna tragikus, azt mondhatnánk, ez ékes példája az önbeteljesítő jóslatoknak, mert meg is történt: miután Marvin paranoiája által vezérelve visszaköltözött a szülői otthonba, egy vita során addig hergelte Marvin Seniort, míg az apa lelőtte.

A rokonok állítása szerint Gaye szándékosan ölette meg magát, hogy ne kelljen öngyilkosságot elkövetnie, mert addigra olyan mentális para-pokolban élt, amit nem lehetett bírni. A papa tizennégy évvel később, 1998-ban halt meg.

Hallgass meg!
Bármelyiket a 31 Marvin Gaye-albumból.

Dr. WAN2:
A paranoia párosulhat skizofréniával, de lehet önálló betegség is, akkor azonban nincsenek hallucinációi a betegnek, csupán egy-egy üldöztetéses téveszmerendszer, ami teljesen behálózza az embert. Antipszichotikumokkal lehet kezelni.

8.
Fóbia
Axl Rose

© WAN2
Axl Rose, a Guns ’N Roses énekese, aki megteremtette a fehér biciklisgatya-favágóing szett kultuszát, köztudottan nem egyszerű eset. Miután bipoláris depresszióval diagnosztizálták, magához vette személyi pszichiáterét, aki mindenhova vele utazott, hogy a koncertek előtt legyen, aki a fenéken rúgás mellett más módon is rá tudja kényszeríteni a színpadra lépésre, ugyanis – mint azt számtalan elmaradt, félbeszakított vagy éppen pár perc után abbahagyott koncert alapján tudjuk –, komoly problémái voltak. Ez az állapot egyre súlyosabb lett, kiegészült patologikus hazudozással, mert Axl évek óta csak ígérgeti az új lemezt.

Hallgasd meg!
Guns ’N Roses: Appetite For Destruction (1987)

Dr. WAN2:
Axl szociális fóbiákkal viaskodik, de ha valóban bipoláris, akkor szövődményként akár szorongásos tünetek is megjelenhetnek. A bipoláris betegség elsősorban hangulati zavar.

9.
Golova-kezelés
Iggy Pop

© WAN2
1977-ben Dinah Shore, aki olyan volt az amerikai tévében, mint Szulák Andrea nálunk, meghívta Iggy Popot és David Bowie-t egy kis dumcsizásra a tóksójába. A receptekhez szokott háziasszonyok legnagyobb megrökönyödésére a következő beszélgetés hangzott el:

Dinah: Olyan dolgokat tettél magaddal…
Iggy: Igen, és másokkal is… (éktelen röhögés, Bowie ott ül Iggy mellett)
Dinah (értetlenül): …megvágtad magad egy üveggel…
Iggy: Hát igen, az azért volt, mert hatalmas hülyeséget csináltam az előző este és szégyelltem magam, és azt gondoltam, hmmm… miért is ne… és fogtam a poharat és …na, azóta kaptam kezelést az ilyen dolgokra.

Nézd meg!
Kávé és cigaretta, Jim Jarmusch filmje (2004)

Dr. WAN2:
A sztárság egyfajta öngyógyítás. Hasonlít a pszichiáternők esetére, akiknél az azonos foglalkozást űzők között a legmagasabb az öngyilkosságok aránya. Aki soha nem élte át, hogy szeretik, az a rajongók imádatával próbálja pótolni a hiányt.

10.
Elátkozottak
Keith Moon

© WAN2
Keith Moon, a The Who emblematikus dobosa durva, vad és fékezhetetlen srác volt. Nem véletlenül hommázsol neki a Muppet-figura, az őrült dobos, aki annyira el van szállva, hogy hozzá kell kötözni a dobszerkóhoz. Őrültségben kizárólag egy fiktív karakter tudja felvenni a versenyt Moonnal, aki – a dobkészleteken kívül – lakásokat, hotelszobákat, állkapcsokat tört össze. A legemlékezetesebb az az akciója volt, amikor egy Lincoln Continentallal belehajtott egy úszómedencébe. Moont semmivel nem lehetett leállítani, csupán testőrének halálos balesete után szállt kicsit magába, ugyanis akkor gondatlanságból elkövetett emberölésért beperelték. Ezt megúszta, megemészteni viszont nem tudta. 32 évesen, Heminevrin túladagolásban halt meg: az a gyógyszer okozta a végzetét, amit az alkoholelvonási tüneteinek könnyítésére szedett. Misztikumra utazók figyelmébe ajánlott annak a lakásnak az átka, ahol Moon meghalt: pár évvel korábban ugyanott, ugyanazon az ágyon Cass Elliot, a Mamas and Papas énekese randizott a kaszással. A lakás tulajdonosa nem tudta megemészteni az eseményeket, és eladta Pete Townshendnek, a The Who legendás gitárosának, aki rejtélyes módon azóta is életben van.

Hallgasd meg!
The Who:
Quadrophenia (1979)

Nézd meg!
200 Motels, Frank Zappa és Tony Palmer filmje

Dr. WAN2:
Az elvonásos tünetek és a delírium kezelésére használt Heminevrin kiment a divatból, pontosabban: kiderült az alkalmatlansága. Többféle mellékhatásán kívül nagy volt az addikciós potenciál és könnyű volt túladagolni.

Kicsúszott a leszállópályáról egy repülőgép Alaszkában

Kicsúszott a leszállópályáról egy repülőgép Alaszkában

Elkészült az embert láthatatlanná tévő anyag

Elkészült az embert láthatatlanná tévő anyag

Az Index Balatonfüreden is megtalálta Borkaiék nyomát

Az Index Balatonfüreden is megtalálta Borkaiék nyomát

Náci propagandakiadvány ellen tiltakozott, őrizetbe vették, de Alkotmánybíróság nem foglalkozik az ügyével

Náci propagandakiadvány ellen tiltakozott, őrizetbe vették, de Alkotmánybíróság nem foglalkozik az ügyével

Marabu FékNyúz: Őrségben

Marabu FékNyúz: Őrségben

Vitray: „Nem tudom, illik-e ilyet mondani, de gondnokság alá helyezett ez az első évfolyam”

Vitray: „Nem tudom, illik-e ilyet mondani, de gondnokság alá helyezett ez az első évfolyam”